История на църквата 10 – 1


от Евсевий Кесерайски

Глава 1

Мирът, който ни дал Бог

1. Благодарение за всичко да бъде отдавано на Бога, Всемогъщия владетел и Цар на вселената и най-големи благодарности на Исус Христос Спасителя и Примирителя на душите ни, чрез Когото се молим мирът ни да остане завинаги непоклатим и несмущаван от  външните тревоги на ума.

2. Тъй като в съгласие с вашите желания, най-свети Паулин, ние добавихме и една десета книга към Църковната история, за тези, които устояли, ние ще ви я посветим, прогласявайки ви за печат на цялата творба. И наистина удачно е да добавим със съвършеното число съвършената пенегрика върху възстановяването нa църквите подчинявайки се на божия Дух, Който ни наставлява със следните думи:

3. „Пейте Господу нова песен, защото Той извърши чудесни дела: Неговата десница и Неговата света мишца Му спечелиха победа. Господ изяви победата Си, Откри правдата Си пред народите” (Псалм 98:1-2).

4. И в съгласие с думите, които ни заповядват да пеем нова песен нека да продължим и да покажем, че след тези ужасни и тъжни случки, които описахме сега ни беше позволено да видим и да се радваме на такива неща, каквито мнозина наистина свети и праведни хора преди нас бяха желали да видят на земята, но не видяха и да чуят, но не чуха (Матей 13:17).

5. Но побързали те приеха нещо по-добро (Фил. 1:23) бивайки издигнати на небето и в рая на божествените наслади. Но признавайки, че дори тези неща са по-велики отколкото заслужаваме ние бяхме удивени от благодатта, която ни беше показана от автора на тези велики дарове и с право Го почитахме покланяйки Му се с цялата сила на душите си и свидетелствайки за истината на записаните думи, в които е казано: „Дойдете та вижте делата на Господа, Какви опустошения е направил на земята. рави да престанат войните до края на земята; Строшава лък и сломява копие; Изгаря с огън колесници” (Пс. 46:8-9). 

6. Радвайки се  на тези неща, които несъмнено се изпълниха в наше време, нека да продължим с нашия разказ.

7. Всички божи врагове били унищожени по вече описания начин и изведнъж изчезнали от човешкия взор. Така отново се изпълнили божите думи: „Виждал съм нечестивия страшен, И разпрострян като зелено дърво на своята си почва; Но когато преминах, ето нямаше го; Търсих го, и не се намери ” (Псалм 37:35-6).

7. Накрая, светъл и ярък ден, незасенчен от никакъв облак, огря с лъчите на небесната светлина Христовите църкви по целия свят. И дори тези, с които не бяхме в общение споделяха същите благословения или поне усетиха влиянието им и се радваха на част от облагите дадени ни от Бога.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.