Да се молим от сърце


от Мартин Лутер

Тия люде [се приближават при Мене с устата си, и] Ме почитат с устните си; Но сърцето им далеч отстои от Мене. Обаче напразно Ми се кланят, Като преподават за поучения човешки заповеди“.” (Матей 15:8-9)

Всеки, който се чувства обременен трябва да се моли с Господната молитва. Дори хората, които не знаят смисъла на думите могат да се молят със сърцата си. Тези молитви са най-добрите понеже сърцето казва повече от устните.

От друга страна хората могат да стоят в църква, да прелистват страниците и да броят мънистата на молитвените броеници, а в същото време сърцата им да са далеч от устните и молитвите им. Това не е молитва. Бог е описал тези хора чрез пророк Исая: „Тия люде [се приближават при Мене с устата си, и] Ме почитат с устните си; Но сърцето им далеч отстои от Мене (Исая 29:13). Ние също имаме едно религиозни хора, които мърморят молитви за всеки ден без вътрешно да почувстват каквото и да било. След това те казват безсрамно: „О, чувствам се щастлив. Сега се отплатих на Господа.” Те мислят, че са задоволили Господа чрез молитвите си. Макар някои хора да ги хвалят заради усилията им Бог ще каже: „Тия люде [се приближават при Мене с устата си, и] Ме почитат с устните си; Но сърцето им далеч отстои от Мене.” Колко опасно е, че тези хора разчитат на подобни молитви докато всъщност никога не отправят нито една истинска молитва към Бога. Така тези, които изглежда, че се молят най-малко всъщност се молят най-много. И тези, които изглежда, че се молят най-много се молят най-малко.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.