История на църквата 9-8


от Евсевий Кесарийски

Глава 11

Окончателното унищожение на враговете на религията

  1. Така когато Максимин, който останал единствен от враговете на религията и се показал най-лош от всички, бил отстранен от пътя, обновяването на църквите започнало из основи от благодатта на Бога, владетелят на всичко и словото Христос осияло славата на Бога на вселената. Те получили по-голяма свобода от преди докато нечестивите врагове на религията се покрили с голям срам.
  2. Самият Максимин след като отначало бил обявен от императорите за общ враг, бил обявен публично като най-нечестивият, ужасен и мразещ Бога тиранин. Портретите, които били поставени във всеки град в негова чест или в чест на децата му, някои били разкъсани на парчета и хвърлени на земята, а други били обезобразени с черна боя. Статуите издигнати в негова чест били по подобен начин натрошени и лежали изложени на присмеха и подигравките на тези, които желаели да ги обиждат.
  3. След това почестите на другите врагове на религията били отнети и всички, които застанали на страната на Максимин били избити, особено тези, които той почел с високи длъжности като награда за тяхното ласкателство и се държали враждебно спрямо нашето учение.
  4. Един такъв човек бил Пеукетий, най-скъпият от приближените му, който бил почетен и награден от него повече от всички и който бил консул втори и трети път и назначен за главен министър и Кулкений, който по подобен начин се издигнал заемайки всяка длъжности също бил славен за многобройните си екзекуции на християни в Египет. Освен тези имало и още няколко, чрез които тиранията на Максимин била утвърдена.
  5. Теотекън също бил призован от правоосъдието, което по никакъв начин не подминало делата му против християните. Понеже когато негова статуя била издигната в Антиохия той изглеждал както най-щастливия човек и вече бил направен управител от Максимин.
  6. Но Лициний приближавайки се до Антиохия претърсил града за измамници и измъчвал пророците и свещениците на новоиздигнатата статуя питайки ги по каква причина те практикуват своята измама. Те, поради ужаса от мъченията, не били повече в състояние да прикриват нещата и признали, че цялата измамна тайна била измислена от Теотекън. Така, след като предал всеки от тях на справедлив съд, той първо предал самият Теотекън на смърт, а след това и съучастниците в измамата му чрез най-сурови мъчения.
  7. Към всички тези били добавени и децата на Максимин, които той вече бил направил съучастници в имперското достойнство поставяйки имената им на статуи и плочи. Роднините на тиранина, които преди това се хвалили и в гордостта си потискали всички, получили същото наказание както вече споменатите както и голям позор. Понеже те не получили наставлението нито знаели и разбирали увещанията на Светото Писание:
  8. Не уповавайте на князе, Нито на човешки син, в когото няма помощ. Излиза ли духът му, той се връща в земята си; В тоя същий ден загиват намеренията му” (Псалм 146:3-4).
  9. След като нечестивите били по този начин отстранени управлението се утвърдило здраво в Константин и Лициний, на които удачно принадлежало. Те преди всичко очистили света от враждата против Бога съзнавайки облагите, които Той им давал и показали любовта и добродетелта си пред Бога и своето балгочестие и благодарност пред божеството чрез заповедите си спрямо християните.     

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.