Приеми това, което не можеш да промениш


от Мартин Лутер

„Още и това е тежко зло, Че по всичко, както е дошъл, така ще и да отиде; И каква полза за него, че се е трудил за вятъра? Още и през всичките си дни яде в тъмнина, И има много досада и болест и негодуване.“ (Еклесиаст 5:16-17)

“Да ядеш в тъмнина“ е еврейски израз, който означава „да живееш в скръб“. Фразата идва от начина, по който хората изглеждат когато се чувстват тъжни. Когато сърцата на хората са тъжни очите им почти винаги изглеждат сякаш са засенчени от облак. Но когато сърцата им са щастливи лицата им светят и сияят. Например ние четем в псалмите: „Господ е светлина моя и спасение мое‘ (27:1) и „Погледни, послушай ме, Господи Боже мой; Просвети очите ми“ (13:3). Следователно, да ядеш в тъмнина означава да водиш труден живот в скръб.

Единствените случаи, които достигат до съдиите са лошите. Един съдия, който не е мъдър ще се измъчва и терзае понеже не мисли, че допринася за някаква промяна. Но който е мъдър ще каже: „Смятам да направя всичко, което мога. Но това, което не мога да променя аз ще приема. Междувременно, аз ще предам всичко на Бога. Единствен Той знае как да направи нещата по-добри според волята Си. Той единствен може да даде успех на усилията ми.“

Следователно, точно като един съдия нашите очи и уши трябва да привикнат да чуват и виждат зли неща, дори ако не желаем това. Не трябва да си мислим, че ще виждаме и чуваме само добро, което ни радва. Светът не ни предлага това. Затова ние трябва да се приготвим за злите неща понеже знаем, че това е начинът, по който се развива живота. Хората, които не желаят да имат никакви проблеми ще намерят повече неща, които ги притесняват отколкото другите.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.