Престолът на милостта


от Мартин Лутер

Защото всички трябва да застанем открити пред Христовото съдилище, за да получи всеки според каквото е правил в тялото, било добро или зло.” (2 Коринтяни 5:10)     

Писанието ни учи, че Бог е подготвил два престола. Единият е съдийският престол, за хората които са горди, не признават или не желаят да изповядат греховете си. Вторият е престолът на милостта за бедните, угрижени съвести, които виждат и признават греховете си, които са в отчаяние от божия съд и които се надяват да намерят благодат.

В Римляни 5:25 Павел казва, че този престол на милостта е Христос. Бог ни е дал този престол като място където можем да намерим убежище понеже не можем сами да устоим на божия съд. Аз също искам да намеря тук своето убежище понеже съм направил и все още правя твърде малко. Аз все още продължавам да съгрешавам срещу божия закон дори след както съм бил оправдан и осветен. Сърцето и съвестта ми, без значение колко чисти може да изглеждат на другите, не могат да разчитат на нищо тук. Но те ще бъдат заслонени от сводестия таван наречен милост и прошка на греховете. Той ще ми служи като силна защита. Моето сърце и съвест ще се скрият под него и ще намерят сигурност.

Бог е оставил Неговите апостоли да проповядват и прогласяват, че всеки който повярва в Неговото име ще намери прошка на греховете си (Деяния 10:43). По подобен начин „Който повярва и се кръсти ще бъде спасен” (Марк 16:16). И Исус казва: „Понеже Бог толкова възлюби света, че даде Своя единороден Син, за да не погине нито един, който вярва в Него, но да има вечен живот” (Йоан 3:16). Следователно самият Бог е направил този престол на милостта. Той е Този, Който ни насочва далеч от съдийския престол и към престола на милостта.   

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.