Проблемът с изкушенията


от Мартин Лутер

А змията беше най-хитра от всички полски зверове, които Господ Бог беше създал. И тя рече на жената: Истина ли каза Бог да не ядете от всяко дърво в градината?” (Битие 3:1)

Този текст повдига множество въпроси. Някои хора стават любопитни и питат: “Защо Бог позволил на сатана да въвлече Ева в греха? Защо сатана се явил на Ева под формата на змия, а не на някое друго животно?”

Никой не може да обясни защо Бог позволява нещата да се случват. Никой не може да разбере какво прави Той или защо го прави. Затова ние трябва да си спомним урокът, който научил Йов: никой не може да изправи Бога пред съда, за да иска от Него отчет за това, което е направил или позволил да се случи. По същия начин може да спорим по цял ден с Него защо тревата и дърветата не са зелени през цялата година. Достатъчно ни е да знаем, че всичко е под божията сила. Той може да направи каквото Му е угодно. Празното любопитство води до въпроси и предположения. Тъй като ние сме просто глина в божите ръце (Исая 64:8) по-добре е да избягваме да спорим за тези неща. Не можем да съдим всезнаещия Бог. По-скоро трябва да позволим Той да съди нас.

Единственият задоволителен отговор на тези и на други подобни въпроси е, че се е видяло угодно на Бога Адам да бъде изпитан, за да бъде опитана способността му да устоява. Това е начинът, по който Бог продължава да действа. След като сме били кръстени и пренесени в божието царство Бог не желае ние да ставаме безделни. Той иска да внимаваме на Словото Му и да използваме Неговите дарове. Така дори и днес Той позволява бедни, слаби хора като нас да бъдат пресети и докоснати от дявола.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.