Всичко е от значение


от Джейсм К А Смит

Библейското учение за творението не е свързано просто с това откъде идваме. То не е просто за това кои сме ние, а чии сме. То не е просто твърдение за миналото, то е призив за бъдещето.

Ние не се шляем в някакъв анонимен космос, ние сме у дома. Ние живеем в божия свят. Той не е просто природа, а творение[1]. И то е „много добро” (Битие 1:31). Материалното творение не е просто едно отклонение от небесното ни съществуване. То е много добър дом създаден от небесният ни Баща. То не е някаква заслужаваща съжаление грешка от божието минало. То е продукт на Неговата любов.

Изглежда някои християни мислят по различен начин. Някои християни се опитват да са по-свети от Бога когато става дума за творението, виждайки го единствено „в лукавия” (1 Йоан 5:19). И така, готвещи се на избягат и копнеещи да напуснат творението те са убедени, че и Бог не го е особено грижа за него. Но това не е божието отношение към творението. Всъщност при въплъщението Словото стана плът, Творецът на вселената дойде в нашия квартал. Безкрайния, трансцедентен Бог стана телесен, като нас. И забележете как цялата История завършва в Откровение 21: Бог не ни извежда от творението, Той слиза, за да живее заедно с нас в новото творение[2]. По този начин краят на историята потвърждава нейното начало: творението е много добро. И макар че ние трябва да забелязваме и как творението е опетнено и пречупено и как Бог го обновява и възстановява през цялата История Бог продължава да повтаря същата оценка: творението е много добро.

Затова всичко е от значение. Да разберем света като божие творение означава да чуем в самия свят един отекващ призив. Когато Духът ви даде уши, за да чувате и очи, за да виждате творението се превръща в дар, който призовава – то е зала на божията слава, която екне с покана.


[1] За едно полезно развитие на тази идея виж Norman Wirzba, From Nature to Creation: A Christian Vision for Understanding the World, The Church and Postmodern Culture (Grand Rapids: Baker Academic, 2015).

[2] За добра дисксуия на тази история продължаваща от Битие 1 до Откровсение 22 J. Richard Middleton, A New Heaven and a New Earth: Reclaiming Biblical Eschatology (Grand Rapids: Baker Academic, 2014).

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.