История на църквата 9 – 4


от Евсевий Кесарийски

Глава 7

Декрета против нас, който бил издълбан на стълбове

1. Паметниците срещу нaс и имперските едикти издадени в техен отговор били издълбани на два медни стълба сред градовете – нещо, което никога не било правено на друго място. Децата в училищата ежедневно изговаряло имената на Исус и Пилат и деянията, които били фалшифицирани с безразсъдна дързост.

2. Струва ми се необходимо да включа следния документ на Максимин, който бил изложен на стълбове, за да стане ясно едновременно надутата и надменна арогантност на мразещия Бога човек и непреставащата, мразеща злото божествена разплата против нечестивите, която дошла върху него и под чийто натиск той не след дълго променил поведението си към нас като потвърдил това с писмени закони.

Надписът съдържа следните думи:

Копие от превода на декрета на Максимин  в отговор на паметниците против нас взет от Тирската колона.

3. „Сега най-сетне слабият човешки ум беше в състояние да се отърси и да премахне всяка мрачна мъгла и грешка, които по-рано замъглявали сетивата на нечестивите и безбожни човеци и ги обвивали в мрачно и пагубно невежество и да проумее това, което е водено и установено от добронамереното провидение на безсмъртните богове.

4. То показва колко велико, колко угодно и колко полезно е за нас, че вие сте дали най-убедително доказателство за благочестивото си решение. Понеже дори преди това беше известно на всеки колко голямо уважение и почит храните към безсмъртните богове притежавайки вяра състояща се не само от празни думи, а в постоянни и прекрасни примери на бележити дела.

5. Затова вашия град справедливо може да се нарече трон и обиталище на безсмъртните богове. И от множество знаци е видно, че той процъфтява поради присъствието на небесните богове.

6. Затова, вашия град, независимо от множеството отделни преимущества и отхвърляйки предишните молби от свое собствено име, когато схванал, че привържениците на тази отвратителна суета отново започнали да се умножават и разпалвали един още по-голям пожар – подобно на пренебрегната и изгаснала погребална клада, чийто въглени отново се разпалват – веднага се обърна към нашето благочестие като метрополис на всяка вяра искайки някакво лекарство и помощ.

7. Очевидно е, че боговете са ви дали тази спасителна мисъл поради вашите вяра и благочестие.

„Върховния и могъщ Юпитер, който предстоява пред вашия забележителен град, който пази отческите богове, вашите жени и деца, сърцата и домовете ви от всяка разрушителна болест, разпалил в сърцата ви това полезно решение, показвайки и доказвайки колко прекрасно, чудесно и величествено е да пазите с непрестанна почит поклонението на свещените обичаи на безсмъртните богове.

8. Понеже кой може да е толкова невеж и лишен от всякакво разбиране, че да не схваща, че по причина на нежната грижа на боговете земята не отказва засятото в нея зърно нито разочарова очакването на лозаря с напразни надежди, че нечестивата война не е наложена неизбежно на земята и заразените тела не са завличани на смърт под влиянието на смъртоносния въздух, че морето не се надига високо под напора на силни ветрове, че неочаквани бури не връхлитат разрушително. И освен това, че земята, хранителка и майка на всички, не е разтърсвана от най-големите си дълбини с ужасни трусове и планините върху нея не потъват в отворените бездни. Никой не е невеж за всичко това и за дори още по-големите злини, които по-рано често са се случвали.

9. Всички тези нещастия станали поради гибелната заблуда на празна суета на тези нечестиви хора, когато тя надвила в душите им и, почти можем да кажем, свалила целия свят в срам”.

10.  След други думи той добавил: „Нека да погледнем на постоянните реколти, които вече надигат глави на широките поля и на поляните отрупани с цветя и растения в отговор на изобилните дъждове и на възстановената мекота и нежност на атмосферата.

11. Накрая, нека да се радваме, че силата на най-могъщия и ужасен Марс е била умилостивена от нашето благочестие, нашите жертви и нашата почит и нека поради тази причина да се радваме на сигурен и безгрижен мир и спокойствие. И нека всички, колкото и да са те, напълно да изоставят безумната си грешка и заблуда и да се върнат към здравия разум и радост и освен това тези, които са били избавени от неочаквана буря или тежка болест  да жънат плодовете на удоволствието през целия си останал живот.

12. Но ако те все още продължават да упорстват в своята суета нека те, както пожелахте, да бъдат изгонени от вашия град и територия и по този начин, в съгласие с достойната за похвала ревност, която показвате по този въпрос, вашия град, освободен от всяка нечистота да може, според естественото си разположение, да принася светите жертви на вечните богове с ненамляваща почит.

13. Но за да познаете колко приемлива за нас е вашата молба по този въпрос и с каква готовност нашите умове доброволно ви носят полза, без паметници и молби, ние ви позволяваме да поискате всеки велик дар, който желаете в отговор на вашето благочестиво разположение.

14. Искайте сега, за да може това да бъде направено и за да го получите, понеже ще го получите без бавене. Това, след като е дадено на градът ви, трябва да служи като вечно свидетелство за почтително благочествие към безсмъртните богове и за факта, че вие сте получили от нашето благоволение заслужени награди за своя избор. Същото ще бъде показвано и към вашите деца и към децата на децата ви”.

15. Това било обнародвано против нас във всичките провинции, лишавайки ни от всяка надежда за храна, поне от човеците, така че се изпълнили божите думи „Ако е възможно да бъдат заблудени и избраните” (Матей 24:24) чрез тези неща.

16. И тогава, когато надеждата на повечето от нас била почти напълно изчезнала, когато противниците ни се готвели да изпълнят споменатия декрет, който на някои места едва бил пристигнал, Бог защитникът на Своята църква, се намесил от небето в наша полза, възпирайки за една нощ хвалбите на тиранина против нас.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.