Лошите примери ни дават надежда


от Мартин Лутер

„Около три месеца подир това, известиха на Юда, казвайки: Снаха ти Тамар блудства; а още, ето, непразна е от блудството. А Юда рече: Изведете я да се изгори.“ (Битие 38:24)

Божиите хора често падат в грях. Техните примери ни показват божията безкрайна благодат и милост. Той спасява не само хората, които са верни и морални като Авраам, Исаак и Яков, но и неморалните като Юда, Симеон и Леви. Затова никой от нас не трябва да бъде себеправеден поради своите собствени морал и мъдрост. От друга страна никой от нас не трябва да се предава поради греховете си. Писанието хвали примера на Авраам, Исаак и Яков. В същото време то описва и най-лошите грешници. Ние виждаме добродетелите на богоугодните и греховете на най-нечестивите – и все пак всички те идват от едно и също семейство. Тези лоши примери ни учат за покаянието, вярата и прошката на греховете. Никой от нас не трябва да се хвали колко е добър, но и никой, който е паднал в грях не трябва да се предава. Библията записва грешките, слабостите и ужасните грехове на божиите хора. Това има за цел да привдигне и утеши тези, които са подтиснати поради греховете си. На грешниците трябва да бъде казано: „Не се отказвайте. Бог иска да Му се доверите и да вярвате в обещанията Му. Той може да ви прости, да ви направи свети и да ви благослови така както е благословил Юда, Тамар и други грешници“. Бог не желае ние да зависим от собствените си усилия или да се отчайваме поради греховете си. Той иска да вярваме изяло на Неговите милост и благодат.

Ние нямаше да имаме надежда ако Петър не се беше отрекъл от Христос, ако апостолите не се бяха съблазнили в Христос и ако Мойсей, Аарон и Давид не бяха падали в грехове. Бог иска да утеши грешниците с тези примери. Сякаш Той казва на всеки един от нас: „Ако си съгрешил, обърни се. Вратата на благодатта е отворена за теб“.  

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.