Задоволството идва от Бога


от Мартин Лутер

„Понеже Бог дава на угодния Нему човек Мъдрост, и знание, и радост; А на грешния дава да се труди, и да събира, и да трупа, – За да даде всичко на угодния Богу.“ (Еклесиаст 2:26)

Когато някой е чувства задоволен от това, което има хората казват, че това е дар от Бога. Бог дава на угодния Нему задоволство без той да се стреми към това. Бог вижда само два вида хора: такива, които са верни и тези, които са грешни. Освен даровете, които дава на всички, Бог дава на верните мъдрост и разбиране. Към всичко това Той добавя и радост. Верните са доволни от това, което имат и не са измъчвани от мислите и желанията, които изяждат грешните. Те гледат своята си работа с радост и мир.

От друга страна грешните винаги се измъчват. Те са погълнати от това да събират и трупат богатство, но никога не са доволни. Дори ако им са дадени мъдрост и умения толкова много трудности са примесени с тези дарове, че те ги усещат повече като наказание. Грешниците не се наслаждават на работата си, без значение дали е земеделие или друг бизнес – макар други хора да им се наслаждават и да намират в тях радост. Това, което грешниците печелят не може да бъде използвано по правилен начин от никого освен от този, който е получил божието одобрение. Така това, което грешниците събират принадлежи на тези, които Бог одобрява. Верните знаят как да използват божиите дарове с радост и благодарност дори когато имат съвсем малко. Но грешните дори не използват това, което имат независимо от всички трудности, през които са преминали докато са събирали притежанията си. Накрая верните притежават целия свят понеже му се наслаждават с радост и задоволство. Дори когато притежават много грешниците нямат нищо. Толкова безсмислен е животът им.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.