Христос не дойде, за да съди


от Мартин Лутер

„Вие съдите по плът; Аз не съдя никого.“ (Йоан 8:15)

Исус не желае да съди. Той иска да помага. Затова не описвайте Христос като един съдия, за когото трябва да направите това или онова, за да бъдете примирени. Не, Той е светлината на света. Той не съди никого. Никой, който го следва няма да ходи в тъмнина. Христос казва: „Ако усещате греховете си, признавате ги и ако сте ужасени от тях тогава се дръжте здраво за Мен, следвайте ме и вярвайте в Мен. Мислете за мен като за светлина. Тогава няма причина да се страхувате да бъдете изправени пред съда и осъдени. Аз дойдох, за да спася света. Но тези, които отхвърлят помощта Ми осъждат себе си понеже не желаят да се спасят“.

Думите на Христос са подобни на това, което един лекар би казал на пациент: „Аз не съм дошъл, за да те отровя. Искам да ти помогна. Ако следваш съвета ми няма защо да се безпокоиш. Ако отхвърлиш съвета ми и ме наречеш измамник, ако ме мразиш и откажеш лекарството ми, тогава ти доброволно се осъждаш на смърт. В този случай вината ще е твоя. Аз няма да се убия. Не, аз ще те оставя да умреш, понеже ти си презрял и отхвърлил лекарството“.

Ние се намираме в същото положение. Христос със сигурност ще изпълни обещанието си: „Аз не съдя никого. Затова и вие не се осъждайте. В Моите очи вие не сте осъдени. Аз съм светлината, която осветява пътя за вечния живот и спасение“.   

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.