История на църквата 9-3


Глава 5

Подправените писания

1. Така след като подправили деянията на Пилат и на нашия Спасител записвайки в тях всякакви богохулства против Христос и с одобрението на императора ги разпратили из цялата му подчинена империя, с писмена заповед те да бъдат изложени на показ на всяко място както в покрайнините така и в градовете, и ръководителите на училища да ги дават на своите учени вместо обичайните им уроци, за да бъдат те изучавани и запомняни наизуст.

2. Докато се случвали тези неща друг военачалник, когото римляните наричали Дукс, хванал няколко жени ползващи се с печална известност на пазара в Дамаск във Финикия и заплашвайки ги с мъчения ги принудил да дадат писмена декларация, че някога са били християнки и че са запознати с безбожните им дела – че в самите им църкви те вършат кръвосмешения както и множество други престъпления против нашата религия. Записвайки думите им той ги изпратил на императора, който заповядал тези документи също да бъдат публикувани във всяко място и град.

Глава 6

Хората, които по това време претърпели мъченичество

1. Не много след това обаче този военачалник станал убиец на самия себе си и платил цената за своето нечестие. Но ние отново бяхме принудени да понасяме изгнание и сурови гонения и управителите на всяка провинция отново бяха ужасно настроени против нас, така че дори някои от просветените в Божието Слово бяха хванати и смъртни присъди бяха безмилостно  произнесени против тях. Трима от тях в градът Емеса, във Финикия, след като признали, че са християни, били хвърлени за храна на дивите зверове. Сред тях бил епископът Силван, един много възрастен мъж, който изпълнявал своята длъжност в продължение на 40 години.

2. Около това време и Петър, който предстоявал твърде достойно над александрийските енории, един божествен пример за епископ поради превъзходството на своя живот и учението си в светите Писания, след като бил хванат без всякаква причина и съвсем неочаквано, бил, сякаш по заповед на Максимин, веднага и без обяснение обезглавен. Заедно с него още много египетски епископи пострадали  същата съдба.

3. И Луциан, един презвитер от александрийската енория, човек твърде чудесен във всяко отношение, умерен в живота и прославен с познанията си в божествените неща, бил доведен в града Никомедия, където се случило да се намира по това време императора и след като изрекъл една защита пред  управителя свързана с учението, което изповядвал бил хвърлен в затвора и предаден на смърт.

4. Такива изпитания донесъл върху нас Максимин, врагът на добродетелите, така че гонението, което се разпалило против нас изглеждало много по-жестоко от предишното.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.