Атеистичните делюзии


от Радостин Марчев

В края на миналата година на българския пазар излезе книгата на Дейвид Бентли Харт Атеистичните делюзии: християнската революция и нейните модерни врагове (изд. Омофор).

Харт е роден е през 1965 г. Следва в Университета в Мериленд, Кеймбридж и Университета във Вирджиния, където защитава докторска дисертация. Интересите му са в областта на класическата, средновековната и континенталната европейска философия и патристиката. Автор е на множество книги, сред които: The Beauty of the Infinite: The Aesthetics of Christian Truth (2003), The Doors of the Sea (2005), The Experience of God: Being, Consciousness, Bliss (2013), The Hidden and the Manifest: Essays in Theology and Metaphysics (2017). Прави и свой превод на Новия завет (2017). Често пише за периодични издания като Pro Ecclesia, The Scottish Journal of Theology, First Things и The New Criterion.

Като автор Дейвид Харт не е напълно непознат в България. Негови статии са превеждани на български език, но Атеистичните делюзии е първата цяла негова книга, публикувана у нас. Тя е едно от най-важните му съчинения и през 2011 г. архиепископът на Кентърбъри Роуън Уилямс ѝ присъжда наградата „Майкъл Рамзи“ в област „Богословие“. Най-общо книгата представлява апологетика на християнската вяра в отговор на някои обвинения на т. нар. „нови атеисти“ като Дан Браун, Сам Харис, Ричард Доукинс и Кристофър Хитчънс. Голяма част от изследването засяга историческото влияние, което християнството е оказало на обществото от късната античност, както и начините, по които е променило древния свят – много от тях забравени или отричани. Самият Харт нарича съчинението си „историческо есе“, а темите варират от твърдението, че християнството потиска науката, до религиозните войни.

Дейвид Харт пише увлекателно и ерудирано, а красивият (макар и невинаги лек) стил и език допринася допълнително за естетическото удоволствие от четенето. Когато влиза в дебат, Харт е далеч от хладната аналитичност и емоционалната безпристрастност спрямо своите опоненти и на практика „не взема пленници“.

Харт е обръщенец от англиканството към източното православие, но самата книга няма специфично православно съдържание и може да бъде интересна за много по-широк кръг хора. В същото време определено е книга за интелигентни хора. Макар и увлекателна, в нея липсва популизъм, но за сметка на това присъства широко познание и задълбочена фактология.

Атеистичните делюзии може да се окаже най-важната християнска книга, издадена на български език през 2020 г., и със сигурност заслужава вниманието на читателите.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.