Победа чрез смърт


от Мартин Лутер

И тъй, понеже децата са същества от общата плът и кръв то и Той, подобно на тях, взе участие в същото, за да унищожи чрез смъртта този, който има властта, сиреч, дявола,” (Евреи 2:14)

Ние трябва да имаме Спасител, Който може да ни избави от властта на бога на този свят (2 Коринтяни 4:4) и от князът на света (Йоан 16:11), дявола. Ние трябва да имаме Спасител, който може да ни спаси от силите на греха и смъртта. Христос трябва да е истинския, вечен Бог, чрез Когото всички вярващи приемат божието одобрение и са спасени. Ако Христос не е по-велик или по-добър от Мойсей, Илия, Исая или Йоан Кръстител тогава Той не би могъл да ни изисква обратно. Понеже е божият Син Той е способен да направи това и да ни освободи от греховете ни когато пролива кръвта Си. Ако вярваме това ние можем да го хвърлим в лицето на дявола всеки път когато той се опитва да ни измъчва или да ни ужасява чрез греховете ни. Това бързо ще го победи. Той ще бъде принуден да се оттегли и да ни остави на мира.

Ето един пример, който може да ни помогне да разберем как Христос побеждава дявола като умира. Рибарската кука, която е Христовата божественост, е скрита в земния червей, който е Неговата човечност. Дяволът лапва и двете когато Христос умира и бива погребан. Но Христовата божественост разкъсва корема на дявола, така че той не може да го задържи повече. Дяволът поглъща нещо, което се оказва смъртоносно. Тази истина ни дава прекрасна утеха. Точно както дявола не е в състояние да задържи Христос мъртъв той няма да може да задържи и тези, които вярват в Него.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.