Мъчениците в Палестина – 5


от Евсевий Кесарисйки

Глава 5

1. Около това време в града Тир един младеж на име Улпиан след ужасни мъчения и най-жестоко бичуване бил загърнат в сурова волска кожа заедно с едно куче и едно от тези отровни влечуги, аспида, и хвърлен в морето. Затова аз мисля, че можем удачно да го споменем във връзка с мъченичеството на Апфианий.

2. Скоро след това Едесий, един от братята на Апфианий, не само в Бога, но също и по плът, бивайки син на същия земен баща, понесъл страдания подобни на неговите, след като направил множество изповеди и продължителни мъчения в окови и след като бил осъден от управителя да работи в Палестинските мини. През всички тях той се държал по един наистина философски начин. Понеже той бил по-добре образован от брат си и учил философия.

3. Накрая в града Александрия когато видял съдията, който изпитвал християните, обиждайки отвъд всяка граница сега обидил светеца по множество начини и предавайки жени живели в най-голяма скромност и дори религиозни девици на срамно отношение, той се държал подобно на брат си. Понеже въпреки че изглеждало, че тези неща не могат да се понесат той продължил напред със смела решителност и с думите и делата си покрил съдията със срам и позор. След като заради това претърпял множество различни мъчения той умрял от смърт подобна на тази на брат си, бивайки хвърлен в морето. Но това, както казах, се случило с него малко по-късно. 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.