Пречупени знаци


от Радостин Марчев

Н. Т. Райт притежава редкия талант да пише еднакво успешно както сериозна научна литература така и популярни книги. Последната му книга Broken Signposts: How Christianity Makes Sense of the World (HarperOne, Oktober, 2020) несъмнено спада към втората категория. Всъщност в нея има достатъчно сериозно богословие, но то е представено по изцяло нетехнически, напълно достъпен и увлекателен за обикновения читател (бил той християнин или нехристиянин) начин.

Авторът се спира на седем актуални за съвременния свят понятия – справедливост, любов, духовност, красота, свобода, истина и сила – които той определя като „пречупени знаци“. Всяка от двете думи  израза има еднаква тежест. Всяко от тези понятия изглежда сочи към нещо отвъд себе си, нещо, което крие по-дълбок смисъл и предизвиква копнеж в хората. В същото време този копнеж винаги се оказва илюзорен понеже никога не може да бъде напълно задоволен. Знаците може и да сочат нанякъде, но все пак не ни довеждат до целта, която преследваме. Справедливостта се казва опорочена, любовта предадена, духовността лъжлива, истината релативизирана и т.н. Причината, казва Райт е, че тези знаци за пречупени в нашия свят.

Райт разглежда тези две основни идеи през призмата на евангелието според Йоан показвайки как всеки от тези пречупени знаци в пределен смисъл едновременно сочи към и намира своята завършеност в лицето на Исус Христос.

Книгата е написана увлекателно, ясно и напълно разбираемо и според мен представлява много удачна постомодерна апологетика. Нито един от тези знаци не доказва несъмнено съществуването на Бога по някакъв математически, емпиричен начин. Това е основната разлика с по-старата модерна апологетика, която се опитва (неуспешно според мен) да направи точно това.  В същото време всички заедно те сочат в определена посока и подсказват, че този път вероятно заслужава по-внимателно обмисляне дори човек никога досега да не се е изкушавал да стъпи на него.

Самата идея за „знаци“ по никакъв начин не е нова или оригинална за Райт. Тя може да се намери в достатъчно развита форма в апологетични съчинения на автори като напр. Алвин Плантинга. Въпреки това Райт я използва умело и със забележително добър резултат.

Казан накратко: книгата е хубава, дори много. Заслужава си времето и вниманието. Заслужава и да я дадете на някой, който се интересува от християнската вяра.    

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.