Мъчениците в Палестина – 3


Глава 3

от Евсевий Кесарийски

1. През втората година гонението срещу нас нараснало много. По това време Урбан, който бил управител на провинцията, за пръв път издал имперски едикт нареждащ на всички хора в различните градове да направят поне един принос и да принесат възлияние на идолите.

В Газа, един палестински град, Тимотей понесъл безброй мъчения, след които бил предаден на бавен огън. Давайки чрез своето търпение едно най-истинско свидетелство за искреното си благочестие спрямо Бога той получил венеца на победителите за вярата. В същото време Агапий, и нашата съвремнничка, Текла, след като показали най-благородно постоянство, били предадени за храна на дивите зверове.

2. Кой човек видял тези неща не би се удивил или ако е чул за тях бе би се учудил? Понеже когато езичниците чествали своя фестивал и обичаен празник навсякъде било обявено, че освен обичайните забавления ще се проведат и публични битки на наскоро осъдените с дивите зверове.

3. Докато тези новини нараствали и се разпространявали шестима младежи на име Тимотей, родом от Понт, Дионисий от Триполис във Финикия, Ромул, един поддякон от Досполската епархия, Паесис и Александър, и двамата египтяни, и един друг Александър от Газа, след като първо завързали ръцете си бързо отишли при Урбан,  който тъкмо се готвел да открие забавленията, и засвидетелствали ревностно желание за мъченичество. Те изповядвали, че са християни и чрез желанието си за всички ужасни неща, показали, че тези, които се хвалят с религия на Бога на вселената не се боят от нападенията на дивите зверове.

4. Веднага след като предизвикали необикновено удивление в управителя и хората, които били с него, те били хвърлени в затвора. След няколко дена към тях се присъединили още двама. Единият, на име Агапий, при предишна изповед понесъл всякакви ужасни мъчения. Другият, който ги снабдявал с необходимите за живота неща, се наричал Дионисий. Всичките осем били обезглавени в един единствен ден в Кесария на двадесет и четвъртия ден от месец Дистър, който е деветия преди априлските календи.

5. Междувременно императорите се сменили като първите двама заели най-висшите места, а другите двама се оттеглили от властта. Това затруднило обществените дела.

6. Скоро след това римското управление се разделило и между тях започнала жестока война. Това разделение и проблемите възникнали поради него не се  прекратило докато с нас не бил сключен мир по цялата Римска империя.

7. Понеже когато се явил мир за всички подобно на ден след най-мрачната нощ, обществените дела на римското управление били отново установен и станали щастливи и мирни, а отческото благоволение един към друг се възстановило. Но ние ще опишем по–подробно тези неща на удачното им време. Нека сега да се върнем към обичайния ред на събитията.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.