История на църквата 8 – 16


Глава 17

Промяната във владетелите

1. Борейки се с толкова много злини той мислел за жестокостите, които бил извършил против благочестивите. Затова обръщайки мислите си към себе си той първо открито се изповядал на Бога на вселената и след това, привиквайки приближените си, заповядал без бавене да прекратят гонението на християните и чрез царска заповед ги призовал да изградят църквите си и да извършват обичайното си богослужение, принасяйки молитви за императора. Делата веднага последвали думите.

2. Имперският декрет, който бил обнародван в градовете съдържал отмяна на делата против нас в следната форма:

3. „Император цезар Геларий Валерий Максимин, Инвикт, Август, понтифекс максимус, покорител на германите, покорител на египтяните, покорител на тебаните, пет пъти покорител на серматианците, покорител на персите, два пъти покорител на карпатите, шест пъти покорител на арменците, покорител на мидяните, покорител на адиабените, дванадесет пъти народен трибун, деветнадесети император, осми консул, баща на страната, проконсул

4. и императорът Цезар Флавий Константин, Пий, Феликс, Инвикт, Август, понтифакс максимус, народен трибун, пети император, коснул, баща на страната, проконсул,

5. и император Цезар Валерий Лициний, Пий, Инвикт, Август, понтифакс максимус, четвърти народен трибун, четвърти император, консул, баща на страната, проконсул, към хората в техните провинции, поздрав:

6. Сред другите неща, които заповядахме за обществена полза преди това ние пожелахме да възстановим всичко в съответствие с древните закони и обществената дисциплина на римляните и да направим така, че и християните, които са изоставили религията на своите предшественици, да се върнат към добрите нрави.

7. Понеже по някакъв начин такава арогантност ги беше обзела и такава глупост обладала, че те не следваха древните правила, които вероятно са били установени от собствените им предшественици, но направиха за себе си закони според собствените си цели, всеки както желае, и ги спазваха като по този начин се събираха в отделни събрания на различни места.

8. Когато издадохме декрета, че те трябва да се върнат към установените от древните постановления твърде много се преклониха пред принудата, но и твърде много, бивайки насилвани, пострадаха от различни видове смърт.

9. И тъй като мнозина постоянстват в тази глупост и ние разбираме, че те нито отдават на небесните богове подобаващото поклонение нито се покланят на Бога на християните в съгласие с нашата милост и неизменен обичай, чрез който желаем да покажем милост към всички, ние решихме, че трябва радостно да разпрострем снизхождението си и към този въпрос, за да могат те отново да бъдат християни и да съградят отново местата, в които имаха навика да се събират при положение, че те няма да правят нищо противно на закона. В друго писмо ще кажем на магистратите какво са длъжни да направят.

10. Затова, поради нашето снизхождение, те трябва да се молят на своя Бог за нашата сигурност и за тази на хората, така че обществените дела да могат да се вършат на всяко място и те да живеят в безопасност в домовете си.”

11. Такова е естеството на този едикт преведен доколкото е възможно от римския език на гръцки. Време е да видим какво се случило след тези събития.

Следващото се намира в някои копия на осмата книга

1. Авторът на едикта, много скоро след тази изповед бил освободен от болките си и починал.  За него казват, че бил главния автор на начестивото гонението, опитвайки се, дълго преди останалите императори, да отвърне от вярата християните служещи в армията и най-вече тези в собствения си дом, понижавайки някой във военен ранг, срамно насилвайки други, други пък заплашвайки със смърт и накрая подбуждайки своите съратници в империята да станат главни гонители. Не е удачно да отминем с мълчание смъртта на тези императори.   

2. Тъй като четирима от тях притежавали върховната власт, тези, които били напреднали във възраст и чест, след като гонението продължило по-малко от две години, се оттеглили от управлението, както вече казахме и прекарали остатъка от живота си в обикновени и частни занимания.

3. Краят на техния живот бил както следва. Този, който бил първи по чест и възраст починал в следствие на дълго и тежко физическо неразположение. Този, който бил втори завършил живота си удушен, в съгласие с някои демонски предсказания поради своите много и тежки престъпления.

4. От тези след тях, последният, за когото говорихме като за автор на цялото гонение, пострадал много както вече описахме. Но този, който бил преди него, най-милостивият и добър император Констанций, прекарал цялото време на управлението си по начин достоен за своето положение. Освен това той се отнасял с всички най-благосклонно и доброжелателно. Той не участвал дори с най-малкото нещо във войната против нас и опазил благочестивите, които се намирали под неговата власт от насилие и вреда. Нито пък той разрушавал църковните сгради или строил нещо друго против нас. Краят на живота му бил щастлив и трижди благословен. Единствено той при смъртта си оставил своята империя щастлива и славна на своя син като негов наследник, човек, който във всяко отношение бил най-добродетелен и благочестив. Той веднага поел управлението провъзгласен от войниците за върховен император и Август:

5. и се показал приемник на благочестието на баща си спрямо нашето учение. Такава била смъртта на четиримата, за които писахме, която се случила по различно време.

6. Освен това от всички тях само този, за когото споменахме малко по-горе, заедно с тези, които споделяли управлението заедно с него, накрая открито обнародвали гореспоменатата изповед в писмен едикт.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.