История на църквата 8 – 15


от Евсевий кесарийски

Глава 15

Нещата, които постигнали езичниците

1. В продължение на всичките седем години от гонението те непрестанно заговорничели и враждували един против друг. Затова в морето не можело да се пътува нито пък човек да отплава от едно пристанище за друго без да бъде изложен на всякакви опасности: да бъде завързан на рейката и разкъсан на части, да се установи чрез всякакви мъчения дали не се изпратен от врага и накрая да бъде наказани с кръст или огън.

2. Освен тези неща се подготвяли щитове и брони, стрели и копия и други военни съоръжения, галери и морски брони се събирали на всяко място. Никой не очаквал нещо различно от това да бъде нападнат всеки ден. В добавка към това глад и епидемии дошли върху тях, за което ние ще разкажем когато е необходимо на удачното място.

Глава 16

Промяната към по-добро

1. Такова било състоянието на нещата по време на цялото гонение. Но в десетата година, по божията милост, то напълно престанало, след като започнало да намалява след осмата година. Понеже когато небесната и божия благодат се показала благоприятна и доброжелателна към нас, нашите управници и хората, чрез които войната срещу нас била ревностно водена, твърде забележително променили мнението си, заповядали то да се прекрати и потушили големия огън на гонението, който бил запален чрез милостиви заповеди и наредби спрямо нас.

2. Това не станало поради някаква човешка причина нито пък резултатът, както някой може да каже, на състрадание и милост от нашите владетели. Далеч от това, понеже ежедневно от началото до този ден те измисляли все по-сурови и по-сурови мерки срещу нас и вършели ужаси чрез голямо множество инструменти. Това се случило несъмнено поради решението на божието провидение, от една страна да се примири с Неговия народ, а от друга да нападне тези, които извършили тези злини и да покаже гняв спрямо автора на жестокостите на цялото гонение.

3. Понеже макар да било необходимо тези неща да се случат според божия съд, все пак Словото казва: „Горко на този, чрез когото дохожда изкушението”. Следователно върху него дошло наказание от Бога, започвайки от тялото му и достигайки до душата му.

4. Понеже в тайните части на тялото му неочаквано започнал абсцес и във вътрешностите му се отворила незаздравяваща рана. Оттам излязло неописуемо множество червеи и се издигнала смъртоносна миризма, тъй като цялото му тяло, поради неговата лакомия, се променило преди болестта, в огромна маса от мека тлъстина, която загнила и по този начин представлявала ужасна и непоносима гледка за приближилите се.

5. Някои лекари напълно неспособни да понесат крайно неприятната миризма били убити. Други, тъй като цялата маса била загнила и достигнала до състояние отвъд всяка надежда за възстановяване, и те били неспособни да помогнат, били безмилостно предадени на смърт.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.