Сила и слабост


от Радостин Марчев

проповядвана в Баптистка църква, Аксаково

28.06.2020

Едно от трудните неща в християнския живот е да се откажем от своето (въображаемо) чувство за независимост и да се доверим на Бога, че Той знае какво прави дори когато самите  ние не разбираме. Тази борба се проявява на най-различни неща, но често е особено в нашите молитви.

Ние всички знаем, че понякога Бог не ни отговаря така както искаме или мислим, че трябва да отговори. И тогава ние се чудим защо.

Мислили ли сте, че ако имате повече пари, по-добра работа, здрави сте или нямате никакви проблеми живота ви ще бъде по-добър. Сигурно. Аз също често си мисля така. Но това не е вярно. Не мога да виждам бъдещето, но съм сигурен, че ако получавахме всичко, което искахме щяхме да сме много по-лоши хора. Понякога ние се нуждаем от нещо, което да ни напомни, че сме просто хора – слаби, зависими, грешни – неща, които сме склонни лесно да забравяме и които трябва да ни бъдат напомняни. Разбира се, начина, по който Бог ни напомня това понякога не ни харесва, но аз подозирам, че просто няма друг начин. Трудностите, скърбите, дори загубите в живота ни понякога може да се окажат божия милост към нас. И обратното – богатството, здравето успеха, лекия живот не винаги са божии благословения – понякога те може да са белег за проклятие.

Но ние се молим и настояваме да получим отговорите, които ние искаме.

Това напрежение е отразено в един много интересен текст написан от апостол Павел:

2 Кор. 12:7-9 А за да се не превъзнасям поради премногото откровения, даде ми се трън в плътта, пратеник от сатана да ме мъчи, та да се не превъзнасям. Затова три пъти се молих на Господа да се отмахне от мене; и Той ми рече: Доволно ти е Моята благодат; защото силата Ми в немощ се показва съвършена.

Пратеникът на сатана, за който Павел говори най-вероятно е бил някаква болест. Някои предполагат, че това е била очна болест, която е правела лицето на Павел отблъскващо (виж Гал. 4:15), други, че е епилепсия, а трети, че е телесна слабост, резултат от няколкото побоя, които е преживял през пътуванията си. Може би поради тази причина се е налагало Павел често да води със себе си Лука, който е бил лекар.

Всичко това, разбира се, са спекулации. Ние не знаем какъв точно е бил „трънът“ на Павел. Но той ни казва, че 3 пъти се е молел да се махне, да бъде изцелен, и отговорът, който е получил бил „Не“ – ти имаш нужда от него. И освен това в твоята слабост Моята сила ще се вижда още по-ясно. Но най-вече запомни, че Аз съм ти дал достатъчно благодат за всичко.

Какво може да означава това? Текстът може да изглежда доста абстрктно затова нека да го илюстрирам с един съвременен пример.

Aimee Mullins - WikipediaЕйми Мюленс е американско момиче родено през 1975 г., но  с необикновена болест наречена фибуларна хемимелия. На обикновен език това означава, че краката й под коляното нямат кости и още преди да навърши 1 година се налага да бъдат отрязани. Въпреки това Ейми не само посещава училище, но от малка решава да се заминава със спорт – вкл. с бягане и дълъг скок.

Тя се научава не само да ходи с протези, но и да тича и накрая се състезава развноправно с атлети със здрави тела и става първият инвалид (мъж или жена) достигнал до участие в Националната асоциация на атлетите колежани. През 1996 г. в Атланта тя се състезава на националното първенство като пробягва 100 м. за 17 секунди и скача 3,14 м. на състезание по дълъг скок. През 1998 Ейми се отказва от състезателна кариера, но остава един от водачите на Фондацията на жените занимаващи се със спорт.

Aimee Mullins: Double Amputee a Model, Athlete, Inspiration - ABC News

Това обаче не е достатъчно за нея. Веднага щом престава да се състезава тя започва кариера на модел.

Herr has implied that he does not aspire to emulate biological ...Aimee Mullins | Mullins, American athletes, Bionic womanПрез 2009 година тя е лице на известната марка Кенет Кол, а малко по-късно е избрана за лице и на Лореал Париж.

Extraordinary Models: meet Aimee Mullins – Elytiz

Но и това не е достаттъчно за нея. През 2002 г. тя започва да се снима във филми като актриса – кариера, с която продължава да се занимава и досега. Ако  напишете в google името Ейми Мюленс лесно можете да намерите ролите, в които се е снимала.

Но и това не е всичко. Ейми става търсен публичен говорител на теми за тялото, идентичността, дизайна и иновациите.

Тя е поканена да говори на влиятелната конференция TED където нейната реч става изключтелно популярна и е преведена на 42 езика.

How to be a better public speaker from Ted Talks star Aimee ...

Аз нямам представа каква е вярата на Ейми Мюленс ако изобщо има някаква вяра, но ако ви трябва пример за „Доволно ти е моята благодат понеже в слабост силата ми се показва съвършена“ можете да гледате към нея.

Aimee Mullins Encourages Us to Rethink What Is Disabled | Legs ...

Ние няма да станем велики както Ейми Мюленс – и не е и нужно. Римляни 12:16 ни казва: Не давайте ума си на високи неща, но предавайте се на скромни неща.

Това не означава, че ако някой има големи способности не трябва да ги използва или че ако ни се отдаде възможност да направим нещо значимо трябва да я пропуснем. Означава, че ние призовани сме да виждаме малките възможности, които Бог отваря пред нас – често именно в нашата слабост и скръб и болка – и да ги използваме. Ние често пропиляваме тези шансове понеже ни е тежко и понеже постоянно се оплакваме и чакаме по-добро, по-леко време. Но когато ги употребим, въпреки че не ни е лесно, се оказва, че тези малки неща понякога имат много по-голям ефект отколкото мислим или си представяме, че е възможно.

Писателят Дж. Толкин слага мъдри думи в устата на своя герой, магьосникът Гандалф, от „Властелинът на пръстените“ „Някои смятат, че само велика сила може да държи злото под контрол. Но аз разбрах, че това не е така. Разбрах, че всъщност малките, всекидневни постъпки на обикновените хора възпират злото. Малките прояви на доброта и любов.“

Дж. Р. Р. Толкин | Смешни снимки и картинки, забавни демотиватори

Възможно ли е да се опитаме да гледаме на света и на себе си по един нов начин. Не всеки ще има лек живот. И даже в най-добрите животи ще има доста моменти на трудности и болка.  Но аз искам да ви поканя да се опитате да виждате болката, трудностите, неприятните моменти в живота си не като пречка, като нещо, което Бог трябва колкото се може по-бързо да премахне, а като различен вид възможности. Това е един от начините да се учим да се доверяваме на Бога, че Той знае какво прави. Може би тогава нашите молитви ще звучат по доста по-различен начин.

Не мислете за големите неща, които ще направите – ние сме призовани да бъдем верни преди всичко в малките неща и да не пилеем дребните възможности.

Не мислете, че можете да направите нещо за Бога само когато личните ви нужди са задоволени и вие сме добре – Бог често иска да ни използва точно когато ни е трудно. Вярно, това не е лесно – ние сме изкушени да отвърнем погледа си от чуждата нужда понеже ние самите имаме такава. Но точно това са моментите, в които Бог най-много изгражда нашият характер.

И не казвайте, че нямате сила понеже Бог ни дава Своята благодат точно за такива случаи.

Достатъчна ти е Моята благодат, понеже в слабост силата Ми се показва съвършена.“

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.