История на църквата 8 – 9


index

от Евсевий Кесарийски

Глава 9

Тези в Тебия

  1. Невъзможно е да се опишат яростта и изтезанията, които понесли мъчениците в Тебия. Те били драни по цялото тяло с мидени черупки вместо с куки докато умрат. Жените били връзвани за единия крак и издигани във въздуха със специални устройства, а телата им били целите голи и непокрити, изложени на всички присъстващи като едно твърде срамно, жестоко и нечовешко зрелище.
  2. Други, които били връзвани за клони и дънери на дървета загинали. Понеже те приближавали най-здравите клони чрез специални устройства и връзвали членовете на мъчениците за тях. След това позволявайки на клоните да заемат по бичайното си положение те веднага разкъсвали членовете на тези, на които това било сторено.
  3. Всичко това не се случило само за няколко дена, а в продължение на много години. Понякога повече от 10, а друг път повече от 20 били предадени на смърт. Отново, не по-малко от 30, след това около 60, а накрая и 100 мъже заедно с малки деца и жени били убити в един ден, осъдени на множество и разнообразни мъчения.
  4. И ние усетихме най-прекрасната миризма и наистина божествената енергия и ревност на тези, които вярваха в божия Христос. Понеже веднага щом присъдата беше произнесена срещу първия един след друг останалите се втурнаха към съдийския престол и изповядаха, че са християни. И показвайки безразличие към ужасните неща и разнообразните мъчения те заявиха смело и непоклатимо религията на Бога на вселената. И те приеха окончателната смъртна присъда с радост, смях и празнуване като пееха и принасяха химни и благодарност на Бога на вселената до последния си дъх.
  5. Те наистина бяха прекрасни, но още по-прекрасни бяха тези, които отличаващи се с богатство, благороден произход, почести, ученост и философия, сметнаха всичко за второстепенно спрямо истинската религия и вярата на нашия Спасител и Господ Исус Христос.
  6. Един такъв човек беше Филором, който заемаше висока длъжност в имперската управа в Александрия и който ежедневно въздаваше справедливост съпровождан от въоръжена охрана съответстваща на неговия ранг и високо достойнство. Такъв беше и Филей, епископ на църквата в Тимий, човек почитан заради своят патриотизъм и службата, която беше оказал на страната си както и заради философската си ученост.
  7. Тези хора, макар и умолявани от множество роднини и други приятели, както и от мнозина на високи постове и дори когато самият съдия ги умоляваше да се смилят над себе си и да покажат милост към своите жени и деца, все пак ни най-малко не бяха убедени от тези неща да изберат любовта към живота и да презрат заповедите на нашия Спасител относно изповедта и отричането. Но с мъжествен и философски ум, или по-скоро с благочестиви и обичащи Бога души, те устояха на всички заплахи и обиди на съдията. Накрая и двамата бяха обезглавени.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.