За Ейми Бърд, новата й книга и още някои неща


Aimee Byrd (@aimeebyrdhwt) | Twitter

от Радостин Марчев

Ейми Бърд определено е проницателен богослов. Тя беше един от първите гласове в реформирания, комплементарен лагер, които се осмелиха ясно да говорят за неортодоксалността на учението за йерархия в Троицата застъпвано от Уейн Грудъм, Брус Уеър, и др. (за подробности виж Възход и падение за коплементарното учение за Троицата особено част 2.). В крайна сметка до голяма степен именно включването на тази група в битката доведе до повесеместно отстъпление на учението в евангелските среди и до отричането му дори от CBMW, а Оуен Стречъм беше принуден да подаде оставка като ръководител на организацията.

Ейми Бърд, освен редовен блогър, е и автор на няколко книги (виж нейния профил в Amazon). Последната от тях, издадена тази година от „Зондерван“ се нарича Recovering from Biblical Manhood and Womanhood: How the Church Needs to Rediscover Her Purpose (съвсем прозрачна препратка към известния сборник Recovering Biblical Manhood and Womanhood). В нея тя обяснява защо смята, че преобладаващите в някои евангелски среди комплиментарни разбирания за отношенията между половете не само, че не са библейски, а всъщност сериозно са се отклонили от благовестието на Христос.

Does Anyone Need to Recover from Biblical Manhood and Womanhood? A ...
Самият аз не съм чел книгата (и като гледам натовареността ми тази година вероятно няма и да успея да го направя скоро), така че не мога да кажа нищо по-конкретно за нейното съдържание нито да дам оценка. Заслужава си обаче да подчертая, че Ейми Бърд пише от комплементарна  позиция и смята, че водачеството в църквата е запазено за мъже. Тя не е егалитар в своите богословски убеждения (още по-малко пък феминист).

Въпреки това самият факт, че се е взела отношение по подобен въпрос изглежда идва много на някои хора в коплементарния лагер. В свой пост – който между другото заслужава да се прегледа внимателно – тя нагледно показва как в определени среди нейното богословие, лице, сексуалност и отношения със съпруга й са коментирани не само грозно, а на моменти направо вулгарно – при това от църковни водачи.

Случката още веднъж показва, че не е особено трудно коплементарното виждане, което поне на теория би трябвало да е водено от любов, да се изроди в грозен, самозабравил се „мачизъм”. В своя статия “Комплементаризма при затворени врати” Ед Стетцър коментира критично случката и казва, че „можем да се справим по-добре”. Това със сигурност е така – и много комплементари се справят много по-добре. Остава обаче факта, че такива грозни чудовища не се появяват никак рядко и си заслужава да си държим очите отворени за тях.

И не, случката с Ейми Бърд не е нито случаен нито изолиран случай.

За протокола – егалитаризма не е застрахован да залитне също толкова опасно, макар и в други посоки.

Допълнение: Сагата с Ейми Бърд продължава. В нова статия тя описва как един от участниците е публикувал материал, в който се опитва да представи нея като виновна, както ич е няколко човека са заплашили, че ще я съдят понеже е дала гласност на това какво са говорили в затворена група.

Deepfaking darvo

В същото време група пастири излизат с открито писмосвързано с недопустимостта на подобни коментари – при това не само от християни, а от християнски водачи.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.