Да се върнем при Бога


61+Rdn5Ca1L._SL300_

от Мартин Лутер

„Господ се разгневи много на бащите ви, Затова кажи им: Така казва Господ на Силите: Върнете се при Мене, казва Господ на Силите; И Аз ще се върна при вас, казва Господ на Силите.” (Захарий 1:2-3)

В този текст виждаме, че посланието на Захарий било свързано основно с вярата и неверието. Той посочил, че най-големият грях на еврейските праотци се състоял в техния отказ да се доверят на Бога във време на трудности. Вместо да направят това те търсели помощ от други хора. По този начин те станали бунтовници и идолопоклонници.

Захарий искал народът на Израел да разбере, че думите „Върнете се при Мен” трябва да проникнат дълбоко в сърцата им. Народът се „връща при Бога” когато винаги се доверява и намира увереност в Бога, особено във време на нужда. От друга страна хората се отвръщат от Бога когато не Му се доверяват. Когато народа не се доверява на Бога неговите дела и жертви няма да могат да им помогнат. Това се случило с праотците на Израел. По времето на Захарий, когато хората се опитвали да възстановят храма те трябвало да се обърнат към Всемогъщия Господ поради всички изпитания и трудности, пред които се изправяли. Те трябвало да се прилепват към Бога и  да зависят от Него дори ако съграждането на храма гневяло персийския цар или съседните народи. Бог говорел. Той искал да им помогне, можел да им помогне и би им помогнал, така че враговете на Израел да не могат отново да ги надвият.

Ние също трябва да чуем тези предупреждения от книгата на Захарий. Нека всеки да се върне при Христос, да се прилепва към Него и да не отпада. Нека никой да се бои или отклонява. Бог говори. И Бог ще направи това, което е казал.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.