До християните разпространяващи корона конспирации: наивността не е духовен дар


1

от Ед Стетцър

Настоящата световна пандемия ражда богата реколта от конспиративни теории. За съжаление християните изглежда им се поддават в непропорционално по-голяма степен от останалите хора.  Както писах преди време когато християните споделят лъжи те трябва да се покаят за това. Споделянето на фалшиви новини ни прави да изглеждаме глупави и накърнява свидетелството ни. Видяхме това на последните избори когато няколко фабрики за тролове се бяха съсредоточили върху консервативните, евангелски християни. Сега това се случва отново.

Какво да правим?

Първо, ние трябва да говорим – особено на тези, които отново са излъгани – и с любов да кажем: „Трябва да използваш достоверни източници“. Новините споделяни в социалните медии не са достоверен източник. Това е причината coronavirusandthechurch.com да предоставя достоверна информация за пастирите. Но има много други достоверни източници на  новини – особено от тези, които нямат история в разпространение на конспиративни теории.

Второ, Бог не ни е призовал да бъде лесно лъгани. Наивността не е християнска добродетел. Вярването и споделянето на конспирации не носи слава на Бога. То може да ви накара да се чувствате по-добре, но в края на краищата ще нарани други хора и по този начин ще навреди на вашето свидетелство.

Но сега ние отново сме изправени пред наплив на конспиративни теории. Погледнете списъка в Уикипедия или направете собствено търсене по няколко ключови думи. Те са толкова различни колкото и странни.

И християните ги споделят. Отново.

Недоверие към медиите и правителството

Разбирам недоверието, което мнозина християни имат спрямо медиите и правителството. Пю показва, че хората, които е най-вероятно да вярват, че вируса е създаден в лаборатория са републиканците, които са и най-религиозни – и най-недоверчиви към правителството.

Въпреки това подобно недоверие твърде често води вярващите към по-голяма наивност, вместо към по-дълбоко разпознаване.

Божието слово ни призовава да бъдем „не глупави, а мъдри“ (Еф. 5:15). Трябва да бъдем мислещи в нашата вяра – и в това, което споделяме с другите.

Ако искате да вярвате, че някаква тайна лаборатория е създала Covid-19 като биологично оръжие и сега всички прикриват това не мога да ви спра. Ако искате да вярвате на някоя от десетките конспиративни теории, които вече циркулират това е ваш избор. Но какво ще правите когато хората започнат да вярват, че и ваксината също е част от конспирацията?

Съществуват ли проблеми? Да, някои кметове и губернатори са казали или направили глупави неща. Те вече са предизвикани в съдебната зала. В една световна криза някои хора преиграват, други им отговарят и те отстъпват. Това не е конспирация на дълбоката държава.

Освен това Китай нито е помогнал нито е бил честен и трябва да се търсят повече детайли. Легитимни въпроси могат и трябва да се задават (и са задавани!), но има удивителни и странни конспиративни теории за биологична война, престъпни планове за ваксини, заговори да се изкорени религиозната свобода, 5G клетки разпространяващи болести и много други.

Те пълнят социалните медии на много хора определящи се като християни. Отново.

Една от причините, поради които написах книгата Christians in the Age of Outrage: How to Bring Our Best When the World Is at Its Worst  е, че християните изпадат в ярост заради неща, които просто не са верни. Крайният резултат е, че те лесно биват подлъгвани и дават вниманието си на идеи, които  могат да донесат реална вреда особено по времето когато ще сме разработили ваксина, която може съществено да помогне на нашите общества.

Ние, които познаваме Исус като Господ можем да действаме по-добре. Много по-добре.

Лъжесвидетелство

През 2017 година написах статия озаглавена „Християните покайте се (Да, покайте се) от разпространението на конспиративни теории и лъжливи новини – това означава да лъжесвидетелстваме.“ Макар по онова време да говорех за друг стар навик да се споделят недоказани конспирации идеята ми тогава е валидна и сега.

Прекалено много християни вярват, че „всичко е позволено“ в някои войни и, в тази статия, аз предупредих срещу нарушаването на осмата заповед от Изход 20:16 отнасяща се за лъжесвидетелство. Ние не трябва да бъдем водени от страх или гняв, а от желание да „говорим истината с любов“ както Павел ни казва в Ефесяни 4:15.

Разпространението на недоказани спекулации означава да лъжесвидетелстваме и аз вярвам, че трябва да се покаем когато извършим подобно нещо. Ние трябва да прекарваме повече време в Божието слово и по-малко да се излагаме на влиянието на троловете от социалните медии и капаните да кликнем върху някоя връзка.

Не е случайно, че някои от същите хора, които разпространиха Пицагейт и конспирацията за Сет Рич, които отдавна са дискредитирани, сега отново разпространяват конспирации за коронавируса.

Нека никой християнин да не бъде сред измамените нито сред хората разпространяващи глупости.

Нашето свидетелство е засегнато

Помислете за това. Освен ако не вярвате, че президента Тръмп, републиканците и демократите в Конгреса, медиите и научната общност са в някакъв общ съюз (истински скок на вяра) вие просто се излагате когато разпространявате конспирации за коронавируса. Тези огромни конспирации биха означавали, че смият президент Тръмп е знаел, че това е биологично оръжие и е част от плана да се изкорени религиозната свобода, планове да се използва потенциалната ваксина както някакъв белег на звяра и че по някакъв начин 5G е част от това. (Да, всичко това се намира в нета – и твърде често е споделяно и от някои християни.)

То просто няма смисъл – освен ако не се лъжете много лесно.

Ако все още желаете да разпространявате подобна лъжлива информация бихме ли, моля ви, махнали християнките определения от биографията си, за да не свързвате и останалите от нас със собственото си излагане?

Носи вреда

За да съкратя историята ще ви кажа, че в края на краищата вие ще навредите на себе си и н своята общност. Може да чувствате, че носите промяна, но всъщност не е така.

По-важното е, че вие вредите на нашето свидетелство както и на свидетелството на своята църква когато се фокусирате върху недоказани теории и спекулации повече отколкото върху благата вест, която нашия Господ ни е заповядал да споделяме.

Както Остин Джоунс написа в туитър: „Миналата седмица моят фейсбук беше пълен с хора споделящи невероятни конспиративни теории за Covid последвани от постове с доказателства за възкресението. Не мисля, че тези хора осъзнават посланието, което изпращат.“

Наистина.

Последните думи на Исус в Деяния 1:8 ни обещават, че ние ще приемем Дух на сила и ще свидетелстваме за Исус. Нямате нужда от силата на Светия Дух, за да не можете да разпознавате лъжата и не свидетелствате за спасителното дело на нашия Господ разпространявайки конспирации.

Благодарен съм, че много, много пастири, църковни водачи техните църкви използват това необичайно време не за да споделят конспирации, а за да прогласяват Христос, не за да хранят страховете си, а за да служат на своите общности.     

Нека да продължаваме да се насърчаваме един друг към добри дела, да държим истината и да отхвърляме лъжата.

1 thought on “До християните разпространяващи корона конспирации: наивността не е духовен дар

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.