Внимавайте на себе си


61+Rdn5Ca1L._SL300_

от Мартин Лутер

Братя, даже ако падне човек в някое прегрешение, вие духовните поправяйте такъв с кротък дух; но всекиму казвам: Пази себе си, да не би ти да бъдеш изкушен.“ Галатяни 6:1)

Този текст е много сериозно предупреждение. Той има за цел да възпира суровостта на тези, които не помагат и не облекчават падналите в грях. Августин казва: „Няма грях извършен от някой човек, който да не може да бъде извършен и от някой друг“. Ние винаги ходим по хлъзгав път. Много лесно е да паднем ако се възгордеем или стъпим страни от него. „Затова който стои да внимава да сне падне“ (1 Коринтяни 10:12).

Давид бил свят човек, пълен с вяра и с Божия Дух. Той получил славни обещания от Бога и направил велики неща за Бога. Но той паднал по твърде срамен начин. След като успешно издържал множество изпитания, които Бог използвал, за да го изпита и макар да бил в напреднала възраст той бил завлечен от младежка страст. Ако това може да се случи на човек като Давид как можем ние да приемаме за даденост способността си да останем твърди? Чрез този пример Бг ни показва собствената ни слабост, така че да не се превъзнасяме, а винаги да бъдем нащрек.

Бог ни показва и Своят съд. Той не смята нищо за по-недопустимо от гордостта, без значение дали тя е насочена срещу Него или срещу някой брата или сестра. Затова Павел не казва без причина „Внимавай, за да бъдеш ти изкушен.“

Тези, които с изправят срещу изпитание знаят колко важно е това. Но някои не знаят затова и не разбират какво казва Павел и нямат състрадание към падналите.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.