Злото в нас


61+Rdn5Ca1L._SL300_

от Мартин Лутер

Каза още: Което излиза от човека, то осквернява човека. Защото отвътре, от сърцето на човеците, излизат зли помисли, блудства, кражби, убийства, прелюбодейства, користолюбие, нечестие, коварство, сладострастие, лукаво око, хулене, гордост, безумство.“ (Марк 7:20-22)

 Без значение дали хората вярват в това или не нито една агония, болка или тегота не може да е по-лоша от усещането за всичкото зло, което се спотайва в тях. Злото, което не чувстват е дори още по-голямо и по-лошо от нечестието, което усещат. Понеже ако хората бяха в състояние да усетят всичкото тяхно зло те бих разбра какво е адът.

Затова когато всемогъщия Бог ни дисциплинира в Своята милост Той ни показва единствено по-малките ни злини. То знае, че ако ни покаже всичкото ни нечестие ние бихме били покосени и бихме загинали на място. Според авторът на Евреи Бог ни показва част от злото в нас като част от Своята бащинска дисциплина и наставление: „Той наказва всеки син когото приема“ (Евреи 12:6). Когато ни показва тези по-малки злини и нидисциплинира Бог желае да изгони по-големите, така че да не ни се налага никога да ги виждаме. Както казват Притчите: „Безумието е вързано в сърцето на детето, Но тоягата на наказанието ще го изгони от него“ (Притчи 22:15).

Не е ли вярно, е посветените и верни родители понасят повече страдание, тъга и разочарования когато децата им станат крадци или тръгнат по друг лош път отколкото ако бъдат наранени? Верните родители с много по-голяма готовност биха наказали децата си отколкото да им позволят да станат зли.

Какво ни пречи да усетим всичкото зло, което е в нас? Бог е направил нещата така, че хората да не умират виждайки злото в собственото си сърце. Затова Бог е Този, който крие нашето нечестие от самите нас. Той желае да го виждаме единствено през очите на вярата.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.