Да си върнем сексуалността – 1


A1sIsE0zrzL

от Ръсел Мур

Тя искаше Исус, но преди това искаше секс. Докато слушах момичето пътувайки в църковния микробус бях едновременно отвратен от нейното богохулство и тайно очарован, че тя е готова да сподели истината за нещо, което трябваше да призная аз също вярвах. И аз подозирам, че всички други 14 годишни младежи, които пътуваха с нас се чувстваха по същия начин.

За да разберете контекста на този среднощен тийнейджърски разговор, който се случваше на някаква магистрала в южните щати човек трябва да знае нещо за сложната история на християнската бъдеще. В продължение на 2000 години християните очакват завръщането на Исус Христос. В някои времена това очакване е било по-силно отколкото през други. Аз пораснах през едно времето на трескаво апокалиптично очакване в 80-те години. По това време църквата ми често представяше сложни схеми за изпълнението на пророчествата свързващи настоящите събития с последните времена. Пастири и евнагелизатори ни казваха, че знаците са ясни: ние сме „последното поклонение” и небесата всеки ден могат да избухнат с обещаното завръщане на Христос. Това беше приемливо за нас особено понеже нямахме желание да караме следващия семестър по алгебра. Но това момиче въздъхна и каза: ‘Наистина искам да съм готова за небето, но и се надявам Исус да почака докато имам шанса,…е, знаеш, да правя секс…поне веднъж.”

Това, което тази девойка искаше всъщност не беше нещо неморално. Тя се беше съгласила с посвещението изисквано то нашата църква за сексуално въздържание преди брака и планираше да спази обещанието си. Тя имаше предвид, че желае да опита едно напълно морално, брачно сексуално единение. Мисля, че тя искаше да прави секс. Искаше да се влюби и да бъде обичана, да изпита романтиката и единението с друг човек. Сигурен съм, че в онзи църковен микробус имаше няколко момчета, които на драго сърце биха предложили доброволно слугите си, за да я преведат през апокалипсиса. Тъй като ясно си спомням този разговор и тъй като завърших с докторат и служение основаващо се изцяло на есхатологията нямам желанието да правя по-нататъшна психоаналзиа на случая.

Това желание за орагзъм-преди-Армагедон не е сигнал, че тази тийнейджърка беше идолопоклонничка или нимфоманка. Тя беше съвсем нормална. Сексуалността е могъща, движеща сила и остава такава през целият ни живот. Години по-късно когато сам имах подрастващи деца си спомням ужаса на едно от тях когато му обяснявах хормоналните вълни и неудобните желания, които се появяват с пубертета. Той изглеждаше решен да устои на всичко това, но попита: „И колко дълго ще продължи това?” Казах: „Е, горе-долу докато си жив.” Той ме погледна сякаш му бях казал, че ще бъде свързан с духа на върколак през останалата част от живота си. Понякога изглежда точно така. Сексът може да бъде толкова силен подтик, че можем да искаме да отложим вечността заради него. И сексът може да бъде толкова плашещ, че да се чудим дали няма да ни пречупи. Причината е, че сексът не е свързан просто със секс.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.