Нашият утешител


61+Rdn5Ca1L._SL300_

от Мартин Лутер

„И аз ще пискам от Отца и Той ще ви даде друг утешител, който ще пребъдва с вас довека” (Йоан 14:16)

Правилно е да кажем, че Светия Дух е наш утешител понеже Той ни казва да очакваме да прави това. Сега не искам да споря за Неговата божествена личност и природа. Тук Христос казва, че Духът е различна личност – Светия Дух не е нито Отец нито Сина. Но в Йоан 15 ние виждаме също, че Духът е Бог – Светия Дух има същата природа на Отец и Сина. Засега е достатъчно да научим, че Той е наречен наш утешител.

Думата утешител показва как трябва да мислим за Светия Дух. Един утешител не е законодател или някой подобен на Мойсей, който ни плаши с дявола, смъртта и ада. Не, един утешител изпълва угнетеното сърце с Божията радост. Един утешител ни насърчава да се радваме, че греховете ни са простени, смъртта е победена, небето отворено и Бог ни се усмихва.

Всеки, който разбере какво означава Духът да бъде наш утешител вече е спечелил битката. Този човек няма да намира нищо освен утеха и радост на небето и на земята. Понеже Отец Го е изпратил, за да ни помага и понеже Христос Го е помолил да прави това изпращане със сигурност не е направено в гняв. Вместо това то произлиза от една бащинска, сърдечна любов. Християните трябва да си напомнят за това име на Светия Дух. Той е утешителя, а ние сме угрижените и свитите хора, на които Той помага.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.