Бракът и Христовата тайна – 7


от Ръсел Муур

A1sIsE0zrzLЧесто на венчавки чуваме, че нашият Господ Исус Христос благословил брака със своето присъствие на сватбата в Кана където превърнал водата във вино. Това е вярно. Но това, което често пропускаме е сянката на кръста над тази сватба. Брачния празник останал без вино, което можело да завърши със социален позор за семейството пред техните роднини и съседи. Майката на Исус го помолила да се намеси. Това, което ме удивява не е, че Исус го направил това, което Йоан нарича първото от знаменията Му, а че го направил мислейки за Своето разпъване. В кроткия укор на Исус към майка Му Той казва: „Часът Ми още не е ударил” (Йоан 2:4). Всички евангелия са настроени спрямо този „час.” Той е насочил лицето Си към Ерусалим където ще умре. Там на сватбата си спомня Йоан, Исус „изявил славата Си” снабдявайки я с вино (Йоан 2:11). По-късно Йоан ни казва, че Исус влязъл в Ерусалим и заявил: „Сега дойде часът да се прослави Човешкият Син” (Йоан 12:23). Часът бил кръста. Славата била кръста. Мисията била кръста. Славата на Христос е една разпъната слава. Исус показал това за първи път на сватбата. И все още го прави.

Има много брачни съвети, особено за християни. Някои от тях са дълбоко терапевтични – черпейки от научните прозрения как да общуваме по-добре един с друг. Някой са почти клинично гинеколожки – как да задълбочим интимността чрез сексуални техники и позиции и т.н. Голяма част от тези съвети са мъдри, а други са плитки и плътски. Но без значение на това основният проблем в голяма част от християнските семейства не е, че ние не разбираме как да живеем заедно (макар че това със сигурно е част от проблема). Основният ни проблем е, че не сме схванали изцяло благовестието, чрез което сме били спасени, благовестието, което сме призовани да носим в света.

Без значение дали сте семейни или не вие сте призовани да подкрепяте и да помагате на семействата в Божието семейство, да се държите един друг отговорни за обещанията, които сте изрекли. И, без значение дали сте семейни или не, ние трябва да внимаваме на това, което можем да видим в семействата около нас, дори когато те са проядени от греха и пълни със слабости каквито са дори ней-добрите от тях. В тях ние можем да видим една картина на един Христос, Който е една плът със своята невеста, един Христос, Който присъства както чрез завета така и чрез интимността – един Христос, Който се е свързал със Своята църква за добро и за зло, чрез един кръст. Това означава, че ние ще намерим радост, мир и пълнота в браковете си когато престанем да очакваме те да задоволят всичките ни нужди и започнем да ги виждаме като война, в която да открием задоволство в благовестието. Това е една война, която ни довежда до прага на смъртта, при което ние все още се държим един за друг, знаейки, че някой се държи за нас. Правете любов. Правете война. И правете война правейки любов. Разпънете своят меден месец.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.