История на църквата 8-2


index

от Евсевий Кесарийски

Глава 2

Разрушението на църквите

  1. Всички тези неща се изпълниха сред нас когато видяхме със собствените си очи молитвените домове съборени до самите им основи и божествените, свети Писания предадени на пламъците на пазарите, пастирите на църквите подло криещи се тук и там, а някои от тях заловени позорно и подигравани от неприятелите им. В нас се изпълниха пророческите думи: „Той излива презрение върху князете, И ги прави да се скитат в пустиня, гдето няма път” (Псалм 107:40).
  2. Но нашата задача не е да описване тъжните нещастия, които накрая дойдоха върху тях така както не смятаме за удачно да описваме и разделенията и неестественото поведение на всеки един преди гонението. Затова ние решихме да не говорим нищо за тях освен това, в което можем да възхвалим Божият съд.
  3. Поради тази причина ние няма да споменем тези, които бяха поклатени от гонението нито пък тези, които след като участваха във всичко спасително претърпяха корабокрушение и по собствената си воля потънаха в дълбините на потопа. Но в тази история ние ще споменем най-общо събитията, които може да са полезни на първо място за нас самите и след това и за потомството. Нека следователно да опишем накратко светите битки на свидетелството на Божието слово.
  4. През 19 година от управлението на Диколециан[1] в месеца дистър[2] наричан март от римляните когато балижаваше празника на Господните страдания навсякъде беше обнародван царския едикт заповядващ църквите да бъдат изравнени със земята, Писанията да бъдат унищожени с огън, хората заемащи почетни места да бъдат понижени и слугите в домовете ако упорстват да изповядват християнството да бъдат лишени от свобода.

Това беше първият едикт против нас. Но скоро след това бяха обнародвани други заповядващи всички църковни управници на всяко място да бъдат хвърлени в затвора и след това чрез всякакви методи да бъдат заставени да принесат жертва.[3]

[1] Диколециан започва да управлява през 284 и следователно 19 година е 302.

[2] Седмния месец от македонската година съответстващ на нашия март.

[3] На езически богове.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.