История на църквата 8 – 1


index

от Евсевий Кесарийски

Въведнеие

Тъй като описахме в книга седма събитията от времето на апостолите ние сметнахме за удачно в тази осма книга да запишем за информация на потомството някои от най-важните неща случили се в нашето собствено време, които са достойни да бъдат записани. Ние ще започнем от това място.

Глава 1

Събитията, които предшествали гонението в нашето време

  1. Отвъд способностите ни е да опишем подобаващо размера и природата на славата и свободата, с които словото на благочестието към Бога на вселената проповядвано на света чрез Христос се удостоило сред човеците, както гърци така и варвари, преди гонението в нашето време.
  2. Благоволението показано на нашия народ от управители трябва да бъде споменато като доказателство тъй като те им поверили управлението на провинции и поради голямото приятелство, което имали към нашето учение ги освободили от притеснението по причина на жертвите.
  3. Защо да говоря за тези в царските дворци и за управниците над всички хора, които позволили на членовете на техните семейства, жените, децата и слугите да говорят открито пред тях за Бога словото на живота и почти да се хвалят за свободата на своята вяра?
  4. Наистина те ги ценели високо и ги предпочитали пред собствените си слуги. Един такъв човек бил Доротей, най-посветеният и верен от всички тях и поради тази причина особено почитан от тези, които заемали най-почтените места в управлението. Заедно с него бил и прославеният Горгоний и всички, които били счетени за достойни поради Божието слово.
  5. Човек можел да види владетели във всяка църква и всички служители и управници отдавали най-големи почести. Но как човек може да опише всички тези огромни тълпи и множествата, които се събирали заедно във всеки град и забележителните събрания в домовете за молитва, поради която причина, понеже не се задоволявали с древните здания, те издигнали из основи нови църкви във всички градове?
  6. Никаква завист не препятствала напредъка на тези неща, които постоянно се разраствали, уголемявали се и успявали ден след ден. Нито зъл демон ги клеветял или им пречел чрез човешки съвет докато божествената и небесна ръка ги пазела и се грижела за неговият народ като достоен.
  7. Но когато по причина за изобилната си свобода ние изпаднахме в разпуснатост и леност и започнахме да си завиждаме и да се караме един с друг и дори почти вдигнахме ръка един срещу друг, управници нападайки управници с думи като копия и хора обединяващи се срещу други хора и чудовищното лицемерие и преструвката достигнаха най-голямото нечестие божият съд с търпение, както е неговият навик, докато тъпите все още продължаваха да се събират, нежно и умерено започна да измъчва епископите.
  8. Това гонение започна с братята от войската. Но сякаш без разум ние не бяхме в състояние да направим Бога благоразположен и благосклонен. Някои, подобно на безбожниците, решиха, че делата ни са незабелязани и неуправлявани. Така ние добавихме едно нечестие на друго. Тези почитани от нас пастири захвърляйки покривалото на благочестие се радваха да воюват един с друг и не правеха нищо освен да трупат караници, заплахи, завист, вражда и омраза един към друг подобно на тирани ревностно стремящи се да утвърдят собствената си власт. Така, точно според сумите на Еремия: „Съкратил си дните на младостта му; Покрил си го със срам. Господ изтреби всичките Яковови жилища, и не пожали; Събори в гнева Си укрепленията на Юдовата дъщеря; събори ги до земята; Оскверни царството и първенците му” (Палч 2:1-2).
  9. И според предсказаното в Псалмите: „Погнусил си се от завета със слугата Си; Унизил си короната му до земята. Съсипал си всичките му огради; Превърнал си крепостите му в развалини. Да! делото на ръцете ни утвърждавай го. Разграбват го всички, които минават по пътя; Стана за укор на съседите си. Възвисил си десницата на противниците му; Зарадвал си всичките му неприятели. Още си утъпил острото на меча му, И не си го укрепил в боя. Направил си да престане блясъкът му, И тръшнал си престола му на земята. Съкратил си дните на младостта му; Покрил си го със срам.” (Псалм 89:39-45)
Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.