Изборно пазаруване – нова серия


Резултат с изображение за shopping cart

от Радостин Марчев

През последните няколко седмици имах възможност да общувам с християни, за които по случайност знаех, че са с най-различни политически пристрастия. Темата нито веднъж не беше повдигната между нас и имахме пълно разбирателство. Смятам, че така и трябва да бъде. Църквата не е политическа организация, в която се гласува под строй. В нея вярващи с различни разбирания за това как най-добре следва да се управлява държавата могат да се съберат около един хляб и една чаша – с други думи около Христос. Моето убеждение е, че така и трябва да бъде в една страна с утвърдена многопартийна система, в която всеки гражданин има правото да следва съвестта си.

Така че когато християните гласуват по различен начин на избори аз считам това за избор, който следва да уважавам. Това, което ме притеснява е опита да се насочи християнския вот в определена посока със средства, които считам за нечестни и/или неправилни (виж ТУК, ТУК и ТУК). Точно в тази графа виждам и призивът на РОД (Родители обединени за децата) да се гласува за партии и личности, които са подкрепили техните идеи за семейна политика. По-точно изброени са Атака, ВМРО, Възраждане, НФСБ и Мая Манолова.

РОД не се определят като религиозна група, но в нея християнското присъствие и активност са силни. Това е лесно обяснимо тъй като поставяните въпроси традиционно са изключително чувствителни за вярващите. Притеснителното за мен в случая е лекотата, с която един единствен въпрос се представя като ЕДИНСТВЕНИЯТ критерий за политически избор. Разбира се, държавните и местни семейни политики са изключително важни – аз по никакъв начин не оспорвам това. Но не по-малко важни са и въпроси като публичните безобразия на Волен Сидеров, безочливостта на Валери Симеонов (напр. „тези уж болни деца”), най-мракобесният проектозакон за веризповеданията от ВМРО и силната антиевропейска позиция на Възраждане – като и общата склонност на всички изброени да забраняват (стига да могат) несъгласните с тях обявявайки ги за врагове на родината („Умереният“ Джамбазки беше последният от много примери когато заяви, че заедно с БХК би забранил и още 100 организации, които се обявиха в негова подкрепа.). За канидат-кмета остават остават подкрепата за Орешарски и Пеевски и Костинбродската афера. Да твърдим, че ЦЯЛОСТНАТА политика и личностни характеристики на даден кандидат е без значение стига той да дава приемлив отговор на един единствен въпрос е наивно – най-малкото понеже може да ни се наложи да живеем с последствията от нея. Хитлер би бил срещу всеки гей парад – още една тема, която доста хора използват за „пазаруване на гласове“ в последно време –  но едва ли мнозина днес биха сметнали останалите му виждания за второстепенни. (И, не, аз не сравнявам нито един кандидат или партия с Хитлер.)

Казано простичко, аз нямам никакъв проблем християни да гласуват за споменатите партии или за отделни техни представители ако съвестта им казва това. Но аз имам сериозен проблем създаването на истерия по даден въпрос (колкото и важен да е той) да се използва за „пазаруване” на християнски вот.

1 thought on “Изборно пазаруване – нова серия

  1. Според мен , няма нищо лошо християните да имат свои представители в местното самоуправление , а и в управлението на държавата / цялата Библия е пълна с историята на божии човеци занимаващи се с това/.
    Интересно става обаче , когато влизаш в листата на водач , за когото знаеш / и твърдиш/ , че е компрометиран и нямащ нищо общо с християнството. Малко или много с присъствието и агитация в негова полза , обявяваш публична подкрепа която се асоциира с църквата , чиито член си.
    Мисля , че християните трябва да организират някаква законна форма на самостоятелно участие в изборите , а ако няма такава , да не го правят!Поздрави!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.