За обществената ангажираност на християните


от Радостин Марчев

През последните седмици християнската (и по-конкретно евангелската) общност в България се оказа нападната по един нов фронт – този път свързан с опразнените училища в Сливен (за изказването на просветния министър виж ТУК, а на вицепремиера Томислав Дончев ТУК. За разлика от първите две доста невежи изказвания следващата статия показва, че вниманието вече наистина е сериозно). Разбира се, това е обезпокоително и ОЕЦ бързо излезе със свое становище.

Твърдението по конкретния случай едва ли е сериозно, но в същото време не е и случайно изказано или напълно безпочвено. Факт е, че голяма част от евангелските християни са дейно включени в определени обществени протести – което разбира се, не е останало незабелязано.

Само по себе си в това няма нищо лошо – всъщност обществената ангажираност е нещо, от което страната ни спешно се нуждае. Именно формирането на гражданско общество способно да държи избраните управници отговорни за действията им – при това не единствено на избори случващи се през няколко години, а постоянно – е начин за придвижване в правилна посока.

Същевременно обаче обществената активност трябва да бъде съпътствана с определена лична и обществена зрялост, за да бъде правилно насочена, удачно изразена и (поне донякъде) предпазена от злоупотреби. Без това тя се превръща просто в стихийна тълпа, която рядко може да доведе до нещо положително.

По-долу накратко щрихирам 5 неща, които смятам, че обществено ангажираните евангелски християни трябва да имат предвид, за да могат да канализират своите (сигурен съм) добри нарамения. Те са свързани до голяма степен с поведението ни в социалните мрежи, но цялостният им обхват е по-широк. Същевременно те НЕ са свързани със съвет какви трябва да бъдат каузите, които те трябва да защитават – това е въпрос, който оставям на личната съвест на всеки.

  1. Развийте медийна хигиена. Това означава да спрем да ползваме материали от сайтове като „Епицентър,” „Гласове” и „Лентата.” Те просто са духовно и етично нечистоплътни, откровено лъжливи и от уважение към самите себе си ние трябва да страним от тях. Твърде притеснително е, че голяма част от активната в интернет християнска общност се храни до голяма степен с тях – и съответно ги споделя напълно безкритично.
  2. Разграничете се от фалшивите новини и твърдения. Твърде много християни продължават да показват забележителна неспособност да проверяват верността на информацията, с която се сблъскват. Това е плашещо по простата причина, че живеем във време, в което от една страна ние сме, съвсем буквално, ежеминутно заливани с новини, а от друга, че немалка част от тях са не просто неверни, а умишлено злонамерени.

Два кратки примера показват какво имам предвид:

Вчера Момчил Петров опроверга на профила си фалшива новина от БОРД (препечатана от авторитетното „Гъделнюуз“), която християни масово споделяха на стените си.

1

Почти едновременно същото се случи със статията на „Гласове” „НПО превземат държавата или защо Норвегия е толкова корумпирана” – очевидно без никой да направи дори минималното усилие да провери индекса на корупция за Норвегия. Норвегия може наистина да има огромни проблеми със своята политика спрямо децата, но разпространяването на лъжи със сигурност не е християнският начин да защитаваме своите убеждения. Междувременно подобни текстове от същите автори бяха публикувани в „Епицентър” и „Труд” – точно тези медии, за които говоря в т. 1.

  1. Разграничете се от хората, които разпространяват истерия или имат съмнителен морал. Ако желае да бъде вземана насериозно евангелската общност не може да си позволи нейни гласове в общественото пространство да бъдат личности като адв. Петър Николов -съдружника на ловеца на мигранти Перата и безвъзмездно защитаващ Динко, Александър Урумов или Мартин Карбовкси да не говорим за Енчо Енчев. Но съдейки по това кого цитират най-вече евангелските християни човек може да остане с точно такова впечатление.
  2. Бъдете внимателни за неща, които могат да дискредитират иначе добрите намерения. Съвсем наскоро беше нагледно показано как един от плакатите широко използван в протестите срещи ИК и Стратегията за детето идва директно от фашистка пропаганда свързана с избиването на евреите. Екранна снимка (13)

Аз, разбира се, съм далеч от идеята, че някой християнин умишлено е марширувал носейки (модифицирани) латвийски фашистки плакати. Но дори неинформираното идентифициране носи своят отрицателен ефект – и да си признаем напълно заслужено.

5. Започнете да слушате специалисти. Нещо, което няма да се уморя да повтарям е, че мнението на един единствен специалист в определена област струва повече от това на 10 000 лаици. Това е истина, която неимоверният и лесен достъп до информация през последните години сериозно подкопа. В момента не е никакъв проблем всеки човек с компютър и интернет връзка да намери материали практически по всеки въпрос. Оказва се обаче, че достъп до информация е нещо съвсем различно от специализация в дадена област. Това, че сме прочели няколко статии за нещо не означава нито, че това са удачни и верни статии, нито че разполагаме с познанията и способностите да преценим това още по-малко пък, че можем вече да се смятаме за специалисти, чието мнение тежи наравно с тези, които са отделили години за внимателното проучване на въпроса. Разбира се, необходима е известна доза смирение човек да признае своето по-голямо или по-малко невежество в дадена област и да пожелае да слуша тези, които наистина знаят. Но именно смирението е една от християнските добродетели, които вярващите би трябвало да култивират. Това е също така единственият начин да излезем от спиралата на надвикване, замерване с повече или по-малко проверена информация и да се придвижим към един по-информиран и продуктивен дебат (Пример за последното е например следната статия на Петромир Кънчев.). За съжаление практиката показва, че у нас такъв засега се случва много трудно – не на последно място понеже някои от хората със специализирани познания умишлено ги използват за заблуда. Следващият пример от стената на адвокат Петър Николов е показателен в това отношение :
2

Практиката ме е научила, че немалко хора не само не желаят, но понякога и нямат капацитета да се придържат към горните неща. Много от тях всъщност доминират непрестанния шум в социалните мрежи. Въпреки това аз съм убеден, че в евангелската общност в България има много други, които напълно разбират това, но често пазят мълчание – по различни причини. Това се отнася и за голяма част от водачите на движението. Реалността обаче е налице. Ако не вземем мерки евангелската общност все повече ще бъде свързвана с редица негативни явления. И истината ще е, че това няма да е напълно лишено от основания.

П.П. Преди време написах една статия, която обяснява накратко как се проверява информация и която времето показа, че продължава да е актуална.  Това, което липсва в нея са указания за проверка на източникът на дадена снимка – нещо важно за редица случаи. Google дава лесна възможност това да бъде направено. Стъпките са следните:

  1. Напишете images.google.com
  2. В дясната част на полети за въвеждане на текст натиснете картинката на фотоапарат (когато поставите курсора на нея излиза „Търсене на изображение”).
  3. В зависимост от снимката, с която разполагате въведете или нейният URL адрес или я качете чрез ”качване на изображение.”
  4. Натиснете Enter и разгледайте резултата.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.