Кратък „джендър“ речник


Резултат с изображение за gender

от Радостин Марчев

Трябва да призная, че последната година бях истински отвратен от ужасния начин, по който се води дебата относно т. нар. „джендър.” Освен чудовищния популизъм, който продължава една от най-отблъскващите му черти беше изключително ниското ниво на грамотност – понякога вкл. от хора представяни (или представящи се) като специалисти. В крайна сметка това роди типично българското понятие „джендър,” което си завоюва място като нарицателно (напр. „Този е джендър.” или „Искат да направят децата джендъри.”), и което въпреки широката си популярност е практически лишено от съдържание и се използва за целия спектър от „хомосексуалист” до „носител на всичко лошо.”

Моето убеждение е, че християните има какво да кажат по въпроса. Посланието ни обаче не трябва да бъде изпълнено нито с омраза нито с невежество – две неща, които за съжаление нерядко го характеризират.

Следващият кратък речник не е нищо особено. Разбира се, термините са грубо неразбирани и смесвани в дебата у нас, но познаването им е минимума, за да можем изобщо да си отворим устата. Надявам се той просто да сочи в една посока, в която трябва да гледаме.

По-голямата част са взети от Mark A. Yarhouse. Understanding Gender Dysphoria: Navigating Transgender Issues in a Changing Culture (Christian Association for Psychological Studies Books). IVP Academic, 2015 – книга, която препоръчвам.

Билогичен пол: Мъжки и женски (обикновено свързван с хромозомите, гонадите или половите хормони и вътрешната репродуктивна анатомия и външни гениталии).

Сексуална ориентация: постоянно емоционално, романтично, сексуално или чувствено привличане към индивиди от определен пол.

Джендър: Психологическите, социалните и културните аспекти на това да бъдешщ мъж или жена.

Джендър идентичност: Как възприемате себе си (или мислите за себе си) като мъж или жена, вкл. колко мъжествен или женствен се чувствате.

Джендър роля: Възприемане на културните очаквания за мъжественост и женственост.

Джендър дисфория: Изпитване на напрежение свързано с разминаването когато нечий психологически или емоционален джендър не съответства на биологичния му пол.

Трансджендър: Термин-шапка за множество начини, по които хората могат да изпитват и/или да представят и изразяват (или да живеят) своята джендър идентичност различно от хората, чието усещане за джендър идентичност съответства на биологичния им пол.

Цисджендър: Дума противоположна на трансджендър означаваща, че нечие психологическо и емоционално изпитване на джендър идентичност съответства на биологичния му пол.

Джендър пресичане: Съзнателно прекрачване или нарушение на джендър ролите

Кросдрeсинг: Обличане в дрехи характерни за другия пол. Мотивите за кросдресинга може да варират значително.

Трети пол или трети джендър: термин изпозлван, за да обозначи хора, които не са нито мъже нито жени, което може да се отнася до междинно състопяние или друг пол или джендър или до притежаване характеристики както на мъже така и на жени.

Трансполов: Човек, който вярва, че той или тя е роден в „погрешно” тяло (на другия пол) и желае да премине (или е преминал) през хормонална терапия и хирургична промяна на пола.

Мъж-към-жена: Човек, който е идентифициран както мъж при раждането си, но изпитва женска джендър идентичност и е преминал или е в процес на приемане на женска представителност.

Жена-към-мъж: Човек, който е идентифициран както жена при раждането си, но изпитва мъжка джендър идентичност и е преминал или е в процес на приемане на мъжка представителност.

 Джендър флуиден: Термин използван когато човек желае да изрази, че неговото джендър усещане не е фиксирано като мъжко/женско, може или да се колебае между двете или да включва качества и на двете идентичности.

Джендър куиър: Термин-шапка за начините, по които хората изпитват своята джендър идентичност отвъд или между мъжко-женскаа бинарност (напр. без джендър, джендър флуиден). Някои хора предпочитат джендър неутрално местоимение (напр „един”).

Драг кралица: Биологичен мъж, който се облича като жена (обичайно с крещящо облекло и външност) с цел да забалява другите. Такъв човек може въобще да не изпитва джендър дисфория и да не се идентифицира като трансджендър.

Драг крал: Биологична жена, която се облича като мъж (стереотипно облекло и външност) с цел да забавлява другите. Подобно на драг кралиците такъв човек може въобще да не изпитва джендър дисфория и да не се идентифицира като трансджендър.

Травестизъм: Обличане или представяне като другия пол обикновено целящо сексуална възбуда (което може да отразява фетишизъм). Такъв човек може да не изпитва джендър дисфория и да не се идентифицира като трансджендър. По-голямата част от трансджендърите не се обличат като противоположния пол с цел възбуда и виждат травестизма като феномен различен от това, което самите те изпитват.

Интерсекс: Термин описващ състояния (напр. вродена адренална хиперплазия), в която един човек е роден с полови характеристики или аномалии, които не позволяват ясното му определяне като мъж или жена. Причините за състоянието интерсекс могат да бъдат хормонални, гонадни или генитални.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.