Молещи се без думи


61+Rdn5Ca1L._SL300_

от Мартин Лутер

А вие възлюбени, като назидавате себе си във вашата пресвета вяра и се молите на Светия Дух, пазете себе си в Божията любов, ожидайки милостта на нашия Господ Исус Христос за вечен живот.” (Юда 1:20-21)

Всички учители на Писанието заключават, че същността на молитвата се състои в това просто да издигнем сърцата си към Бога. Но ако това е така то следва, че всичко останало, което не издига сърцата ни към Бога не е молитва. Следователно, пеенето, говоренето и подсвирването без това издигане на сърцата ни към Бога са толкова молитва колкото плашилата в градината ни са хора. Името и изгледа може да са там, но същността липсва.

Йероним потвърждава тази истина за молитвата когато пише за един ранен църковен водач на име Агатон. Агатон живял в пустинята в продължение на 30 години и носел камък в устата си, за да се научи да мълчи. Но как се молел той? Без съмнение в сърцето си. Това е молитвата, която Бог харесва най-много. Всъщност това е единствената молитва, която Бог зачита и желае. Но чуването на думите ни помага да мислим за това, което казваме и по този начин ни помага да се молим правилно. Ние трябва да мислим за изговорените си думи като за една тръба, барабан, орган или друг вид звук, който докосва сърцата ни и ни подтиква да ги издигаме към Бога.

Не трябва да се опитваме да се молим без думи  разчитайки на сърцата си, освен ако не сме добре обучени духовно и умели в премахването на сламките от умовете си. В противен случай дяволът ще ни отклони настрана и бързо ще разруши молитвите в сърцата ни. Така ние трябва да се обръщаме към думите и да им позволим да ни издигнат – да ни издигат докато перата ни пораснат и ние сме способни да се реем високо без помощта на думите.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.