Душевадецът поднася извинения


от Радостин Марчев

С такъв ръкопис може да се сдобие всеки, който е разбрал как става това. Но злонамерени или раздразнителни хора, които биха го използвали по неподходящ начин, няма да го научат от мен.

Съветвам читателите да помнят, че дяволът е лъжец. Не всичко, което Душевадецът казва, трябва да се приема за чиста монета, даже и от неговата собствена гледна точка.

К. С. Луис

Пренасяме се в Ада на ежегодната вечеря на Подготвителния колеж за млади изкусители. Ректорът, доктор Поплювец, току-що е вдигнал наздравица за гостите. Душевадецът, който е почетен гост, се изправя, за да отвърне на домакина:

Господин Ректор, Ваше Бездънно Нисочество, Ваши Долнопробия, Унижаеми Пъклени Омерзенчества,[1]

Признавам, че през последните няколко века съм изпитвал съмнение към работата на Института за млади изкусители. Програмите ми се виждаха глуповати, изследванията безнадеждни, а методите неeфективни. Дори ми е минавало през ума да подшушна няколко думи за това на нашия Долен Отец . Разбира се, излишно е да казвам, че поради огромното уважение, което винаги съм хранел към моят бивш колега и настоящ ректор, доктор Поплювец, не го направих. (Тук лицето му за миг почти неуловимо се изкривява в неволна неприязнена гримаса.)

Днес трябва да призная, че съм грешал напълно. Вашите успехи надминаха дори най-смелите ми очаквания. В началото на новия век милиони двуноги сами идват към нас с широко отворени, невиждащи очи очаквайки да ги приберем на сигурно място в нашите вечни житници. Жетвата е изобилна и нашите работници не могат да се оплачат от липса нито на работа нито на постижения.[2]

При това само преди няколко десетилетия условията изобщо не изглеждаха в наша полза. Слугите на Врага ни винаги са били бързи в използването на жалките нови открития на двуногите за разпространение на гнусната си пропаганда. Радиото и телевизията отначало ни причиниха доста безпокойство, а новата им мрежа и умопомрачението на Зуки[3] почти ме накараха да изгубя съня си за няколко нощи. Когато цялата информация се намира само на няколко прости клика разстояние реших, че ще е трудно да държим истината…..искам да кажа лъжите на Врага, скрити.

Но, слава на нашия Долен Отец, вие напълно ме опровергахте. Начинът, по който майсторски смесихте истината с лъжа беше толкова брилянтен, че да наблюдаваш случващото се представлява почти естетическо (да не говорим за кулинарно) удоволствие (Душевадецът звучно премлясква.) В миналото видът на големите библиотеки, които сегиз-тогим им се налагаше да посещават, напомняше, макар и смътно, на повечето човеци, че познанието е нещо, което не се постига лесно и изисква усилена работа. Днес ние сме успели да премахнем това чувство (то и без това им беше неудобно) и да ги убедим, че несистемното и повърхностно ровене из няколко случайно изскочили от гугъл драсканици им дават солидни знания във всяка област и ги правят способни да спорят със специалистите. Как е възможно да не им минава през главите, че ако някой е прекарал години в изучаването на даден въпрос би трябвало все пак да разбира повече от тях, за мен е почти непонятно, но това е още една причина да ви поздравя с отлично свършената работа. Всъщност последните ни замервания показват, че на практика във века на информацията ние сме успели да върнем средностатистическата обща култура с няколко века назад като възродената вяра в плоската земя е само върхът на айсберга.

Прибавете към това и купищата майсторски фалшиви новини, с които ги заливаме през последните години и които все по-успешно причиняват масови истерии и картината става още по-обнадеждаваща. Тук е момента да вметна, че изследователският ни отдел заслужава специално поощрение. Вярно, отначало се опасявах, че двуногите бързо ще се научат да различават фактологията от фантазията, но за щастие и този ми страх се оказа напълно безпочвен. Цели стада от тях сякаш са напълно имунизирани към това, повечето от останалите ги мързи да го правят, а малкото здравомислещи гласове са успешно надвиквани  щом тълпата захапе поредната ни медийна примамка.

Оказа се, че тази стратегия работи не по-малко успешно и сред слугите на Врага. Тъй като той ги е предупредил за нашето съществуване и за твърдото ни решение да изтрием мръсната им сган от нашите ловни полета, много от тях се оказват лесно податливи на всякакви теории на конспирацията и са готови да приемат откровени глупости за чиста истина. Така редовно ги правим за смях и дори ги насъскваме срещу каузи, които иначе биха подпомогнали работата на Врага. Моят племенник и все по-успешен изкусител, Горчилко, дори ми спомена, че е успявал да накара свои пациенти съвсем съзнателно да споделят лъжи въпреки глупавата забрана на Врага – в името на по-висша кауза, разбира се. Да се спукаш от смях – но те са си глупаци.

Така, че вземам си назад съмненията, които може да съм хранел към нашия почтен ректор и вдигам тост за неговото здраве. Егото ми може и да е засегнато заради невинната ми грешка, но коремът ми е пълен и това напълно го компенсира.  Да пием за новата, богата реколта.

[1] Виж последната глава от книгата на К. С. Луис Душевадецът вдига тост

[2] Пародия на думите на Исус от Лука 10:2

[3] Марк Зукърбъргер, създателят на Фейсбук.

1 thought on “Душевадецът поднася извинения

 1. Да , и понеже много човеци не обичат да четат Библията ето нещо наготово , за да мислят:
  1 Коринтяни 2 гл.
  1. И аз, братя, когато дойдох при вас, не дойдох с превъзходно говорене или мъдрост да ви известя Божията тайна;
  2. защото бях решил да не зная между вас нищо друго, освен Исуса Христа, и то Христа 1 разпнат.
  3. Аз бях немощен между вас, страхувах се и много треперех.
  4. И говоренето ми, и проповядването ми не ставаха с убедителните думи на мъдростта, но с доказателство от Дух и от сила;
  5. за да бъде вярването ви основано не на човешка мъдрост, а на Божията сила.
  6. Обаче, ние поучаваме мъдрост между съвършените, ала не мъдрост от тоя век, нито от властниците на тоя век, които преминават;
  7. но поучаваме Божията тайнствена премъдрост, която е била скрита, която е била предопределена от Бога преди вековете да ни докарва слава.
  8. Никой от властниците на тоя век не я е познал; защото, ако я бяха познали, не биха разпнали Господа на славата.
  9. А според както е писано: – „Каквото око не е видяло, и ухо не е чуло, И на човешко сърце не е дохождало, Всичко това е приготвил Бог за тия, които Го любят“.
  10. А на нас Бог откри това чрез Духа; понеже Духът издирва всичко, даже и Божиите дълбочини.
  11. Защото кой човек знае що има у човека, освен духът на човека, който е в Него? Така и никой не знае що има у Бога, освен Божият Дух.
  12. А ние получихме не духа на света, но Духа, който е от Бога, за да познаем това, което Бог е благоволил да ни подари;
  13. което и възвестяваме, не с думи научени от човешка мъдрост, но с думи научени от Духа, като поясняваме духовните неща на духовните човеци.
  14. Но естественият човек не побира това, което е от Божия Дух, защото за него е глупост; и не може да го разбере, понеже, то се изпитва духовно.
  15. Но духовният човек изпитва всичко; а него никой не изпитва.
  16. Защото, „Кой е познал ума на Господа, За да може да го научи? А ние имаме ум Христов.
  ________________________________________
  Наистина е удивително , как големи специалисти и професори дето им се радваме , изобщо не разбират Евангелието на Божията Благодатта/казвам го съвсем сериозно и при това смирено/ , и пишат пишат!А ние ахкаме и охкаме , какви велики неща са сътворили за да ни ограбят времето.А Давид в 1 Псалом казва, че е блажен оня човек , който се наслаждава в закона на Господа, и в Неговия закон се поучава ден и нощ…..Поне има с какво да си палим печките.
  П.П. Братята Стругацки – имах им всичко по две / голям фен/, и те заминаха в печката , за да не си губи времето някой в дома ми ,след мен.Просто живота е твърде кратък , за да го пропиляваме.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.