Повече отколкото можем да си представим


61+Rdn5Ca1L._SL300_

oт Мартин Лутер

„Фараон още каза на Иосифа: Виж, поставям те над цялата Египетска земя. Тогава Фараон извади пръстена си от ръката си и го тури на Иосифовата ръка, облече го в дрехи от висон и окачи му златно огърлие на шията.“ (Битие 41:41-42)

Павел е напълно прав когато казва, че Бог „може да направи неизмеримо повече отколкото предполагаме“ (Ефесяни 3:20). За разлика от това нашите молитви обикновено са слаби и незначителни. Йосиф не се осмелявал да се моли за това, което в крайна сметка получил. Сърцето му било като замъждял фитил и пречупена тръстика. Стенанията му приличали на дим, който се издига към небето. Сърцето му било истинска кадилница за тамян. Сладкият аромат, който се издига от едно смирено, стенещо сърце е угодeн на Бога. Макар Йосиф да се чувствал все едно, че умира неговите стенания не му причинили никаква вреда.

Дръжте се. Бог ще остане верен. Не се отчайвайте. Хванете се за истината която прогласява псалмистът: „Чакай Господа. Бъди силен, укрепи сърцето си и чакай Господа“ (Псалм 27:14). Бог няма да угаси замъждял фитил, а ще го направи да гори ярко. Той няма да пречупи прекършена тръстика, а ще я укрепи (Исая 42:3).

Бог иска да ни даде повече от това, което сме поискали, а не просто да изпълни слабите ни молитви. Йосиф не пискал нищо освен да бъде освободен, избавен от затвора и да се върне при баща си. Бог го оставил да се моли за дълго време. В крайна сметка Бог казал: „Ти не знаеш за какво се  молиш (Матей 20:22). Аз ще ти дам повече от това, което искаш или можеш да си представиш (Ефесяни 3:20). Това е причината да чакаш малко повече. Аз искам повече от дим, който се издига към небето.“ Но по-късно Йосиф получил повече от това, за което можел да се надява. Той никога нямал увереността и куража да го поиска. Ние трябва да разберем, че Божиите мъдрост, благодат, милост и сила наистина са с нас така както били с Йосиф. Бог обаче обикновено не ни ги дава по начина, по който ние искаме.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.