Джойс Майер – просперитет в личния живот


Резултат с изображение за Joyce Meyer house

от Радостин Марчев

Виждането на Джойс Маейр за просперитета може да бъде разгледано и от чисто практична перспектива. През 2003 г. религиозното издание St. Louis Post-Dispatch  публикува специално издание, посветено на нейното богаство. Джойс Майер кара служебен спортен 2002 Lexus SC с подвижен покрив на стойност $53,000.[1] СинътРезултат с изображение за Joyce Meyer house ѝ Дан, който е на 25 г. кара служебен 2001 Lexus седан за $46,000. Съпругът ѝ кара Mercedes-Benz S55 AMG, седан за $107,000. Освен това за своите пътувания тя използва служебен самолет Canadair CL-600 Challenger на стойност $10,000,000. (Последният е заменен през 2005 с Gulfstream G-IV, обслужван от двама пилоти на пълно работно време.)

Обзавеждането на офисната ѝ сграда включва двойка дрезденски вази на стойност $19,000, 6 френски кристални вази, купени за $18,500, дрезденски порцелан с изображение на Рождество за $8,000, два антикварни шкафа за $5,800, сервиз, изобразяващ Разпятието, за $5,700, и германски порцеланови вази за $5,200. Декорацията включва и малахитова кръгла маса за $30,000, облицован с мрамор шкаф за $23,000, митнически куфар за $14,000, дрезденски сервиз, изобразяващ кръста, за $7,000, скулптора на орел, поставена на пиедестал, за $6,300, друг сребърен орел, купен за $5,000, и множество картини на стойност между $1,000 и $4,000. В офиса на Майер се намира конферентна маса с 18 стола, купена за $49,000. Две дърворезби в кабинетите на Джойс и съпруга ѝ струват на служението още $44,000.

Цялостната стойност на обзавеждането – мебели, произведения на изкуството, стъкло и механика – се оценява на $5,700,000. То е разположено в сграда, построена на площ 17,000 квадратни метра.

Жилищата на семейството са както следва:

 1. Джойс и Дейв Майер
  Цена: $795,000
  Квадратура: 930 кв. м.
  Цена на подобренията: $1.1 милиона
  Съдържа: 6 спални, 5 бани, поляна, басейн, гараж за 8 коли с отопление и охлаждане, къща за гости с още 2 спални, белведер.
 2. Дъщеря, Сандра МакКолъм и нейният съпруг Стив
  Цена: $400,000
  Квадратура: 460 кв. м.
  Цена на подобренията: $250,000
  Съдържа: 4 спални, 3 цели и 2 частични бани, стаи за всеки сезон, молитвена стая, медиен център и домашен офис.
 3. Син, Дейвид Майер и неговата съпруга Джой
  Цена: $725,000
  Квадратура: 370 кв. м.
  Цена на подобренията: неизвестна
  Съдържа: 2 балкона в колониален стил, 4 спални, 2 1/2 бани, 2 гаража
 4. Дъщеря, Лаура Холцмън и нейният съпруг Дъг
  Цена: $350,000
  Квадратура: 219 кв. м.
  Цена на подобренията: $3,000
  Съдържа: 3 спални, 2 бани с камина.
 5. Син, Дан Майер и неговата съпруга Чарити
  Цена: $200,000
  Квадратура: 186 кв. м.
  Цена на подобренията: $33,000

Личното жилище на Майер и нейното семейство е струвало на служението поне $4,000,000 от 1999 г. насам. Джойс живее в къща, построена на площ от 930 квадратни метра с гостна и гараж, които могат да се отопляват и охлаждат независимо и могат да поберат 8 автомобила. Собствеността от 3 акра (около 12 декара) има голям фонтан, белведер, лично голф игрище, басейн и прилежаща структура, към която наскоро е добавена баня за $10,000. Служението плаща цялото обзавеждане и поддръжката на всичките 5 къщи, както и подобренията.

Тези разкрития предизвикват християнската разследваща организация Well Watchers  да поиска Internal Revenue Service (IRS) да направи проверка на Джойс Майер и нейното семейство.[2] В резултат на тази критика, през 2004 г. Майер обявява, че ще намали своята годишна заплата, получавана за служение, от $900,000 – това означава $75,000 на месец (в добавка към $450,000, получавани от нейния съпруг). За сметка на това обаче тя запазва за себе си по-голяма част от приходите от продажби на нейните книги, продавани извън служението (на конференции, каталози, сайта на служението, телевизионни програми и др.), които до този момент е дарявала за служението. Крайният резултат от това вероятно е сериозно увеличение на личните ѝ приходи – факт, който е потвърден от нейния директор за връзки с обществото Марк Сатърленд.[3]

През 2007 г. Джойс Майер действително е разследвана заедно с още 5 проповедници от движението „Слово на вяра“ (Бени Хин, Паула Уайт, Кенет Коупланд, Крефло Долар и Еди Лонг) от сенатор Чарлз Глесри поради подозрения за лично облагодетелстване чрез използване на освобождаването от данъци на религиозните организации. Организацията е публикувала своите годишни финансови отчети и никакви наказателни мерки не са предприети впоследствие. Освен това през 2009 г. Джойс Майер получава акредитация от Evangelical Council for Financial Accountability (ECFA) – уважавана християнска организация, която проверява прозрачността на разходване на средствата от други подобни организации. Нейното заключение е, че Joyce Meyer Ministries покриват изискванията за отговорно настойничество, което включва служения, финансова отговорност, прозрачност, управление от борд и практики за набиране на средства.[4]

Съдейки по тези данни няма основание да смятаме, че Джойс Майер е извършила законово нарушение. В същото време трябва да отбележим, че разточителният начин на живот, който поддържа тя и членовете на нейното семейство, идва от „служение“, претендиращо, че разнася благата вест. И докато трудът на благовестителите със сигурност заслужава да бъде заплатен по начин, който покрива техните нужди, когато техният стандарт многократно надвишава този на хората, на които претендират, че служат и които практически ги финансират, възниква въпросът за християнската етика на подобно поведение. Въпрос, който не може толкова лесно да бъде отговорен с коментара на Джойс Майерс: „Ние учим, проповядваме и вярваме библейски, че Бог желае да благослови хората, които Му служат… така че няма защо да се извинявам за това, че съм благословена.“[5]

Подобно мислене и поведение рязко контрастира например с тези на Рик Уорън, който след огромния успех на своята книга „Целустремен живот“ върна на църквата, в която пастирува всички средства, които е получил от нея за последните 20 години, след което съвсем целенасочено живее съвсем умерено според заобикалящия го стандарт.

Тези разлики разкриват два напълно различни начина на четене на Библията и в следствие на това – на различен начин на живот. Те разкриват и съвсем практическата двойна опасност, произлизаща от учението за просперитета. Първата е основателната критика, която екстравагантният начин на живот, купен с парите, идващи от „служение“, хвърля върху самото благовестие. Втората е в нереалистичните очаквания и последващите разочарования, които той посява в тези, които вярват на подобно учение. Когато те не получат подобен стандарт (въпреки големите финансови жертви, които някои от тях правят, давайки щедро за подобни служения, надявайки се да бъдат благословени по този начин – виж законът за сеенето и жъненето, описан в предишната част), тези хора или започват да мислят, че нещо в тяхната вяра не е наред, или отхвърлят самото благовестие.

КЪМ СЛЕДВАЩАТА ЧАСТ


[1] Данните са за 2003 г. Поради инфлацията вещите изглеждат по-евтини.

[2] „Joyce Meyer/ JMM/ Enjoying Every Day Life/ Life in the Word“. MinistryWatch.com. Wall Watchers. Archived from the original on March 10, 2010. Retrieved April 3, 2010. Summary report for Joyce Meyer Ministries.

[3] Cole, Heather (July 9, 2004). „Joyce Meyer takes pay cut, releases some financial“. St. Louis Business Journal. American City Business Journals.

[4] „Meyer, ORU Gain ECFA Accreditation“. Charisma. March 13, 2009. Retrieved August 22, 2013.

[5] Tuft, Carolyn; Smith, Bill (November 15, 2003). „From Fenton to fortune in the name of God“. St. Louis Post-Dispatch. Pulitzer, Inc. Archived from the original on October 11, 2007. Retrieved August 22, 2013. Part 1 of 4. Related articles are Archived 11 October 2007 at the Wayback Machine.

2 thoughts on “Джойс Майер – просперитет в личния живот

 1. Браво! Много ще се радвам да напишеш нещо и за ТБ Джошуа, но за фалшивото му служение, и лъжеученията му …

 2. Радостин, би ли написал подобен материал и за тукашните такива, като Джойс Майер?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.