Джойс Майер и просперитетния живот


Резултат с изображение за Joyce meyer

от Радостин Марчев

Както видяхме, голяма част от поученията на Джойс Майер се въртят около важността да мислим и говорим позитивно. Това е свързано с многократно повтаряната от нея идея, че трябва да се наслаждаваме на живота. За Майер това е основно библейско учение, което дори няма нужда да се доказва – то е видно едва ли не на всяка страница на Библията. Когато обаче започнем да търсим значението на нейното разбиране за този щастлив живот, впечатленията са донякъде разнопосочни. От една страна, Джойс Мейер съвсем правилно говори за радостта от спасението и прошката на греховете, за увереност и липса на страх от бъдещето, понеже Бог е на наша страна и държи всичко под контрол, и за възможността човек да прекъсне робството на стари навици и зависимости, които разрушават живота му. Всичко това е съвсем правилно и трябва да бъде ясно и често прогласявано – нещо, за което Джойс майер заслужава единствено адмирации.

От друга страна обаче, нейната представа за радостен, пълен с наслаждение християнски живот не е пълна, ако в него липсват компоненти като здраве, финансов просперитет и успех във всяка област. Според Джойс Майер това са Божи обещания, които християните трябва да изискват. Обратно, ако не са ги получили, нещо в тяхното християнство куца и те трябва да предприемат стъпки, чрез които да постигнат промяна. Подобно просперитетно виждане лесно може да бъде доказано с множество текстове от нейните книги и поучения.

„Пътя към обновяването на ума си ще намерите в изучаването и размишляването върху Божието слово. Само така можете да научите каква е разликата между правилното и погрешното мислене. Например, човек може да си мисли, че трябва да живее целия си живот в бедност, само защото семейството му винаги е живяло по този начин, но в Божието слово ще откриете, че това изобщо не е истина. С Божия помощ, прилагайки Неговите принципи във финансов план, вие можете да прекъснете цикъла на бедност и да имате повече от достатъчно във всяка сфера от живота си. Божието слово казва, че преди всичко друго, Той иска да ви направи да преуспявате и да сте здрави така, както преуспява и душата ви (III Йоан:2).“ (Този нов живот, стр. 34)

„Стих 3 (има се предвид Ис. Навин 1:3) казва, че всяко място, на което стъпи кракът ви е дадено на вас така, както го дадох на Мойсей. Следователно това, което Бог казва на Мойсей е следното:… Всяко обещание в Божието слово е достъпно за вас, всяко обещание: мъдрост, сила, радост, дълъг живот, благоволение, добри приятели, чудесни взаимоотношения, слушане от страна на Бога, водителство от Духа, едно цялостно благословение, прекрасен живот.“ (Цитирано в Tim Martin, “Examining the Teachings of Joyce Meyer,” YouTube, January 25, 2013, accessed November 20, 2014, 27:01–27:59.)

Това виждане кара Джойс Майер да нарича идеята, че един християнин може да бъде беден, „живот в ада“. (Joyce Meyer, “From the Cross to the Throne”, Life Christian Center, Saint Louis, MO, n.d.)

Ако той не просперира, то Божието благословение трябва да бъде изисквано. Тя описва как заедно със съпруга си са направили това в началото на своето служение:

„Ние положихме ръце на нашите чекове и се молихме. Продължих като извадих всичките си чекове и пари в брой, както и тези на Дейв, от портфейла си, положихме ръце на тях и призовахме кръвта върху тях, молейки Бог да пази парите ни, да ги умножи и да видим, че Сатана не може да открадне нищо от нас.“ (The Name, The Word, The Blood, p.111.).

Според нея това е пример, който християните трябва да имитират:

„О, вие сухи кости, чуйте Господното слово. Може би трябва да извадите своите чекови книжки и да кажете: „О, вие чекове, чуйте Господното слово, вие няма да останете празни през целия ми живот. А, някои от вас казват, това е прекалено странно за мен. Добре, тогава останете си разорени! Това, което вие правите, не действа. Чуйте ме, чекове, първите 10% от всичко, което влиза във вас ще отива за Божието дело и вие ще бъдете пълни и ще преливате! Аз ще бъда благословен и ще бъда за благословение.“ (Enjoying Everyday Life, August 21, 2008.).

Начинът да се изискват Божиите благословения е свързан с положително мислене и положителна изповед (виж предната част).

„Ние трябва да изискваме колкото се може по-голяма част от своето наследство… Едно от нещата, които можете да направите точно сега е да говорите положително за нещата от своето бъдеще – точно сега.“ (“What Does Your Future Hold” May 21, 2004).

Същото убеждение стои и зад множеството положителни изповеди, публикувани на сайта на нейното служение, които включват:

„Аз благоуспявам във всичко, на което сложа ръката си. Просперирам във всяка област на живота си – духовно, финансово, умствено и социално (Еремия 29:11).“

Накрая, Джойс Майер използва т.нар. „закон за сеенето и жъненето“. Според него финансите, които даваш за Бога са вид „семе“, което сееш и което на своето време ще поникне и ще ти се върне стократно. Това се свързва най-вече с десятъка, но не се ограничава с него – даренията са съществена част от този принцип. Самата тя учи, че понеже в началото не е давала редовно десятък, Сатана я е ограбвал финансово (Meyers, “Thanksgiving”).[1] Това се представя като духовен закон, който действа подобно на естествените природни закони и който ако следваш, със сигурност ще забогатееш. Положителната изповед се явява средството той да бъде реализиран на практика.

„Сеенето и жъненето е един духовен закон… Посей щедро и ще пожънеш щедро.“ (“What Does Your Future Hold”, May 21, 2004)

В заключение, много подобно на положителната изповед, учението за щастливия християнски живот представлява смесица от правилни и неправилни твърдения. Докато Бог без съмнение дава обещание за „изобилен живот“, свободен от страх, осъждение и несигурност за бъдещето, Той не ни е обещавал здраве, богатство, успех във всяка област, чудесни приятелства, социален живот и т.н. Последното е типичното учение за просперитета, толкова характерно за движението „Слово на вяра“. И отново, подобно на положителната изповед, то се открива по-трудно, понеже е донякъде прикрито сред други, съвсем библейски поучения.


[1] Това е описано подробно в: Browler, Kate. Blessed: A History of the American Prosperity Gospel. Oxford: Oxford University press, 2013, p. 133.

1 thought on “Джойс Майер и просперитетния живот

 1. А апостол Павел е доста категоричен в предупреждението си към Тимотей в 6 гл :….
  ” 3. и ако някой предава друго учение, и не се съобразява със здравите думи на нашия Господ Исус Христос и учението, което е съгласно с благочестието,
  4. той се е възгордял и не знае нищо, а има болничава охота за разисквания и препирни за нищожности, от които произлизат завист, разпри, хули, лукави подозрения,
  5. крамоли между човеци с развратен ум и лишени от истината, които мислят, че благочестието е средство за печалба.
  6. А благочестието със задоволство е голяма печалба;
  7. защото нищо не сме внесли в света, нито можем да изнесем нещо;
  8. а, като имаме прехрана и облекло, те ще ни бъдат доволно.
  9. А които ламтят за обогатяване, падат в изкушение, в примка и в много глупави и вредни страсти, които потопяват човеците в разорение и погибел.
  10. Защото сребролюбието е корен на всякакви злини, към което като се стремяха някои, те се отстраниха от вярата, и пронизаха себе си с много скърби,
  11. Но ти, човече Божий, бягай от тия неща; и следвай правдата, благочестието, вярата, любовта, търпението, кротостта.”
  Не му казва – виж дали можеш да извлечеш някаква полза от това , което твърдят / учат/ , а ми казва БЯГАЙ , защото капаните на сатана са много коварни и неусетно можеш да хлътнеш в тях!Някои казват-трябва ни нова храна съобразена със сегашното време, оставете ги старите утвърдени учения . А в същото време – ееех храната преди 30 – 40 год. беше вкусна и истинска , а сегашната само отрова.Да се чудиш кое е истина.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.