Противоречия в църква Манмин


Резултат с изображение за Djeirok Li

д-р Яница Иванова

(Преподавател Кореистика, СУ)

„Често пъти питат хората от църква Манмин каква е тази промяна в живота им. Те отговарят: „Елате и вижте и ще разберете” – казва Джони Ким, презвитер в църква Манмин, отговорник за международните връзки, и председател на най-голямата корейска християнска телевизионна мрежа GCN (Global Christian Network) на 7.09.2017 г. в предаването „Среща” в Българска Християнска Телевизия. В предаването той твърди, че църквата се посещава редовно от 2 млн. души и служи общо на 11 000 църкви, което я прави една от най-големите църкви в света.

Централна църква Манмин (означава „всички нации/народи”) се посещава редовно от 120 000 души. Създава се през 1982 г. с главен пастор Джерок Ли (род.1943 г.), около когото има няколко скандала, последният от които избухва през април 2018 г. Въпреки многото шум около него, хората от деноминацията му оказват изключителна подкрепа и го възприемат като бог. Това се дължи най-вече на изцеленията и пророчествата за бъдещето, които водачът твърди, че получава директно от Бог, и доктрината, че той стои точно до Божия престол и всички, които са му верни, ще получат по-добро място в Рая. Освен водача, църквата също се представя за изключително място на Божието присъствие. Джерок Ли заявява, че Божият престол е слязъл в Централна църква Манмин (05 юли 1998 г, неделна вечерна служба). Твърди, че в църква Манмин се появяват отново библейски личности от преди две хиляди години (10 юли 1998 г., петъчна нощна молитва). Когато има богослужение в църквата, по същия начин на небето и ангелите имат богослужение (17 юли 1998, петъчна нощна молитва). Бог е оставил ключа за Новия Йерусалим на Джерок Ли (03 юли 1998 г.). Съгласно тези твърдения, хората, които са здраво свързани с Джерок Ли, след смъртта си отиват директно в Новия Йерусалим.

Живот на Джерок Ли

Роден е на 20 април 1943 г. като най-малкото дете в семейство с три момчета и три момичета в провинция Чоланам-до. Основава църква Манмин на 25.07.1982 г. Книгите му са преведени на много езици, провежда семинари и конференции навсякъде по света, като твърди, че членовете на църквата му са 120 000 в общо 9 000 подразделения. Църквата твърди, че има най-голямата мрежа от църкви в Южна Корея. Пастор Ли е председател на Обединени Святи църкви в Корея, оглавява „Обединена Свята Семинария” и е президент на „Световна Християнска мисионерска асоциация за съживление”.

След като се жени, Джерок Ли боледува в продължение на 7 години. Прави няколко пъти опит за самоубийство, докато един ден по-голямата му сестра го завежда при евангелизатор с изцелително служение. След този ден болестта му изчезва и той приема християнството.

През 1982 г. основава църква Манмин само с 13 души. Броят на посетителите бързо нараства и само за 5 години надвишава 3000, заедно с което се организират различни църковни организации като „Мисия на молитвените воини”, „Доброволческа мисия”, „Комитет за изпълнителско изкуство” и др. През 1990-те църквата нараства изключително много и затова създава отделна деноминация. През 1993-та църквата става една от 50-те най-големи църкви в света според американското списание „Christian World magazine”. През годините Ли ръководи различни организации, води конференции и семинари, оглавява много християнски комитети за работа в Корея и за извършване на мисионерска дейност в чужбина. Той пътува по различни части на света, където инициира християнски конференции и така наречените „походи” в различни страни. Осъществява различни мащабни изцелителни събрания в Пакистан (2000), Кения (2001), Хондурас (2002), Индия (2002), Дубай (2003), Русия (2003), Германия (2004), Перу (2004), през 2005 г. пристига на летището в Кайро, Египет, за да проведе конференция, но достъпът му е отказан от властите, посещава за конференция Конго (2006), САЩ (2006), през 2007 и 2009 посещава Израел. Осъществява изцелителни събрания и в Естония (2010) и в др, като самите конференции са записвани и излъчени в над 220 страни по света. Джерок Ли получава признание и подкрепа както от обикновените граждани на страните, така и от президенти и министри, дори някои от конференциите са организирани от политически лица, които го приканват да се помоли за местната икономика.

Въпреки успехите на пастора, на 18.12.1989 г. от Асоциацията на корейските християнски църкви на святостта му отправят 9 изисквания: 1) При основаване на местни църкви да не поставя „Манмин” в името им; 2) да се спре продажбата на книгата с личните му свидетелства „Да опиташ вечния живот преди смъртта”; 3) да се забрани продажбата на касети с негови проповеди; 4) да се спре дейността на църковния хор и т.н. и през април 1990 г. неговата организация е извадена от списъка на Християнския съвет на Р.Корея заради „еретически твърдения”. Алиансът на презвитерианските църкви оборва обвиненията от 1999 г. през 2004 г., но лидерите на Корейската мисионерска организация отново го обвиняват като водач на култ заради твърдението му през юли 1998 г., че е „безгрешен и освободен от смъртта”.

Църквата изпраща мисионери в Азия, Америка, Африка, Европа. Самият Ли вярва, че Бог му е дал видение за изграждането на Голямо светилище и приканва вярващите да се молят за това.

Джерок Ли е автор на много книги, преведени на различни езици и публикувани в страни като Италия, Украйна, Индия, Индонезия, Тайван и др. На български език под името д-р Джейрок Лий (името е транскрибирано по този начин в българския превод) са публикувани няколко заглавия, излезли от издателската къща на църква Манмин, Urim Books. Книгите Ад (октомври, 2016), Бдете и се молете (март, 2017), Дух, Душа и тело І – ІІ (2017), Моят живот, моята вяра (май 2018) се разпространяват от Amazon.com. До септември 2014 г. заглавията му наброяват повече от 90, голяма част от които се разпространяват електронно, включително и на китайски език. Част от книгите му са: Моят живот, моята вяра в две части (разказва за своето пророческо видение за църквата), Посланието на кръста на Христос, Божият закон, Божията сила, Раят (разглежда различните нива на небето), Духовният и плътският човек в две части, Дух, душа и тяло, Любовта: изпълнение на закона, Божиите стъпки, Отец Ми ще ви даде в Мое Име, Против такива неща няма закони, Да опиташ вечния живот преди смъртта  и др.

Събития

Около живота на Джерок Ли има няколко известни обстоятелства. Първото е случаят с водата от Муан. През февруари 1999 г. не достига питейна вода в района на гр. Муан, където е основан клон на църква Манмин, и е родно място на Ли. Правят сондажи, но сладката вода се смесва с морската и не става за пиене. Хората в църквата започват да се молят водата от горчива да стане сладка. През март 2000 г. Джерок Ли се помолил за такова чудо заедно с местния пастор и в действителност водата станала годна за пиене. Така наречената „вода от Муан” става много известна и започват да се носят слухове, че който я пие или се намаже с нея, се сдобива с така желаните от корейците двойни клепачи (допълнителна гънка на клепача, която липсва при монголоидната раса, но е характерна за бялата раса – бел. авт.), оздравява от различни болести, дори пострадали от тежки катастрофи се излекуват без да остават следи по тялото.

Когато от една телевизия излизат с изявление на Агенцията по храните и лекарствените средства, че водата не е подходяща за пиене, църквата дава водата за изследване в същата агенция в САЩ (Food and Drug Administration), която през 2007 г. проверява наличието на минерали, тежки метали, пестициди и токсини и заявяват, че водата има ниско минерално съдържание и е напълно годна за пиене. Самата вода и историите около нея стават обект на пародии по интернет форумите в Корея.

Вторият случай е когато през май 1999 г. корейската телевизия МВС се опитва да излъчи репортаж за злоупотреби в църквата, но близо 2000 души окупират сградата и попречват предаването да бъде показано. Телевизия МВС прави репортаж за предаването „Продуцентски дневник” под надслов „Отлъчване на сектите” с намерение да го излъчи в 11.00 часа. Само че още в 10.30 в сградата на телевизията нахлуват представители на църквата и затова предаването е спряно само пет минути след започването си. Хората, които отиват да защитят църквата си и главния пастор, са около 2000 души, като близо 200 от тях успяват да влязат в телевизията, да разбият металната врата и да изтръгнат кабелите. Телевизията определя това нахлуване като „Случаят с животинското царство” и съобщава за събитието с изображение на зебра на зелена ливада. На следващия ден предаването е редактирано и отново изпратено в телевизията. В него са включени както информация за еретичния уклон на Джерок Ли, така и за пътуванията му в Америка с цел хазарт, незаконния строеж на църквата, теглене на огромни кредити от името на миряните, заставянето да се дават дарения в църквата и други. В предаването не е включена информация за сексуалния тормоз, който оказва главния пастор на своите последователки, примери за който се откриват още от втората половина на 1990-те години. В крайна сметка репортажът не е излъчен, но на 3.05.2000 г. отново излиза информация, свързана с църквата по време на новините. Телевизията съобщава, че е изпратила молба църквата да бъде съдена за възпрепятстване на предаването съгласно Гражданскопроцесуалния кодекс чл.714 т.2 и нарушаване на конституцията с налагане на предварителна цензура съгласно чл.37 т.2 от конституцията. Църквата е осъдена да плати материални щети, без обвиненията да засягат главния пастор.

Скандал около църквата избухва и на 10 април 2018 г. На тази дата няколко двайсетгодишни момичета отиват в Централното полицейско управление в Сеул да подадат жалба за сексуален тормоз и сексуално насилие от страна на Джерок Ли. В резултат на пастора се забранява да напуска страната и започва полицейско разследване.

Впоследствие различни потърпевши твърдят, че още от втората половина на 90-те до 2015 г. пасторът е изисквал от тях сексуални услуги, тъй като това била „повелята на Бог” или „Божието изискване” и им пречел да разкрият фактите с думите: „Всички, които са ме предали, са мъртви/са получили наказание”. Твърдят, че често им е давал пари след акта. Жените са приемали Джерок Ли за бог или за върховен господар и не са можели да му откажат. Всички момичета казват, че са получавали телефонно обаждане да отидат до конкретен адрес. Не са можели да опишат вълнението си, че бог им се е обадил и са се чувствали специални. При отиването в жилището водачът е бил сам и обяснявал, че това не е обикновен апартамент, а Рая, в който Адам и Ева са били голи. Въпреки нежеланието и сълзите си, потърпевшите не са били в състояние да откажат на божеството. Джерок Ли твърдял, че те са избрани от Бог за това дело, че това е повелята на Господ, въпреки че и самият Ли не го желае. Водачът ги е карал да се чувстват привилегировани и избрани, давал им е големи суми, които на човек са между няколко милиона до няколко десетки милиона вон.

Последователите на църква Манмин и този път са много активни в противопоставянето на оповестяването на горните твърдения. Скоро след излизането на новината за първи път по телевизия JTBC, е изпратена молба до Западна сеулска прокуратура за спиране на предаването, тъй като наврежда на пастор Джерок Ли. Искането им е отхвърлено, тъй като в момента се води полицейско разследване.

На 11-ти телевизията разкрива,че сексуалният тормоз не е бил еднократен, но в продължение на години. Пасторът е съблазнявал момичетата с думите: „Не искаш ли да бъдеш заедно с мен? Не искаш ли да заемеш по-добро място в Рая?”, „Няма да ти върви в бизнеса, ако не ме слушаш” и други, с което се възползвал от вярата им и икономическото положение на семейството. Някои от потърпевшите били подложени на това в продължение на 3 години, други за 7-8 години, понякога се е обаждал веднъж седмично, понякога веднъж на половин година. Върху жертвите не е оказван физически, само психически натиск. Медиите наричат това „сексуална експлоатация”. Потърпевшите създават фейсбук страница и блогове в naver.com. Всички те са изтрити от представители на църква Манмин като подкопаващи авторитета на лидера. Прокуратурата обвинява Джерок Ли в „системно квази-изнасилване” (grooming quazi-rape), вследствие на което на 26.04.2018 е задържан под стража като заподозрян по случая и съществуваща опасност да се укрие. До август 2018 г. все още е в ареста и няма присъда.

Основни доктрини на църква Манмин

Кредото на църквата, публикувано и на страницата на деноминацията, отговаря на символа на вярата, изповядван от християнската църква:

(1) Ние вярваме, че Библията е Словото на живия Бог.

(2) Ние вярваме в Триединния Бог.

(3) Вярваме, че човекът, сътворен от Бог, използвайки свободната си воля, съгреши и се поквари.

(4) Вярваме в заместническата жертва на Исус Христос, в Неговата смърт, възкресение и в новорождението.

(5) Вярваме в освещаване чрез скъпоценната кръв от заместническата жертва на Исус Христос и чрез кръщението в Светия Дух.

(6) Вярваме в изцеление чрез силата на Бог в изкупителна жертва на Исус.

(7) Вярваме, че Христос ще дойде отново по същия начин, както се и възнесе, преди настъпването на хилядолетното царство.

(8) Вярваме, че църквата ще устои до последния ден, за да има богослужения, в нея да общуват и се усъвършенстват светиите, и за да променя света.

(9) Вярваме, че накрая има възкресяване на човечеството, което ще се яви в славно тяло като на Исус след смъртта и възкресението Му.

(10) Вярваме в хилядолетното царство на мир, което Исус ще основе при второто Си идване на земята.

(11) Вярваме, че има вечен живот за тези, които вярват в Исус Христос и вечно наказание за невярващите.

Доктринални проблеми

Външно се изповядва горепосочения символ на вярата, но всъщност се издига личността на Джерок Ли като човек с изключителни способности. Целият фокус е върху него и впоследствие му се придава божественост като на някой, който седи точно до Божия престол. Подобно на много други ереси, Джерок Ли прави частно тълкуване на Библията, въздига и обожествява себе си, принизява Божията святост, изкривява спасителното действие на Христос, с което съблазнява много хора. 

Когато Джерок Ли посещава Израел през 2010 г., Националната Конференция на водачите прави заявление, съгласно което служители на еврейските църкви признават доктрините и учението на църква Манмин за еретични.

В Интернет се публикува и писмо, датиращо от 1999 г., в което най-стабилната християнска организация в Южна Корея, Корейски Християнски Алианс, която обединява 61 деноминации и 20 църковни съюза, прави заявление за учението на Джерок Ли. В него експерти изследват доктрините, които се проповядват в църква Манмин, въз основа на проповеди и извадки от книгите на Джерок Ли и откриват следното: откровенията на пастор Ли са еретични, учението за есхатологията на Ли е еретично и учението му за бъдещето също е еретично. Писмото е публикувано в новинарския сайт cnlnews.tv.

Обвиненията и проблемите, които представителите на Корейския евангелски алианс откриват в учението на Ли, са:

1. Проблемът с директното откровение :

Учението на Джерок Ли е, че откровенията още продължават и казва, че прави всичко според тях. Твърди, че е получил откровение от Бог за датата на основаването на църквата, нейното име, дори коя година ще стъпи в пасторско служение, откога ще започне да проповядва и т.н. Подобно на всички други ереси, се набляга на лични опитности, които се приемат за откровения, идентични на тези, отразени в Библията.

Във всички преживявания се изтъква личността на Джерок Ли, който твърди, че тези откровения са дадени от Бог единствено на него. Той прекарва седем години в пост и ежедневна молитва, за да получи лично разяснение върху Писанието и заявява, че в края на този период Господ му е отговорил, като му е дал откровение върху значението на книгите Битие, Изход, Левит, Йов, четирите евангелия, Първо и Второ Коринтяни, Евреи, Откровението на Йоана и други книги. Откровението, което получил за небето, надвишава повече от сто ръкописни страници и Ли твърди, че ще го сподели, когато му дойде времето. Казва на последователите си, че той лично получава откровения, подобни на тези на апостол Йоан на остров Патмос, и ги учи, че трябва да имат отворени духовни очи, за да видят Бог.

2. Проблемът с есхатологията:

Джерок Ли подкрепя учението, че живеем в последно време. Изчислява периодът от появата на човечеството до края на света като седем хиляди години, като твърди, че това откровение също му е дадено от Бог на една молитвена планина по време на молитва. Казва, че вече е получил откровение от Бог и знае на коя дата Исус ще се върне отново, но няма да я каже, за да не стане средство за съблазън (казано в проповедта „Ето, ида скоро” върху Второ Петрово 3:8-13 на 14 юли 1985 г.).

Той изчислява, че Бог създаде земята и небето за шест дни и на седмия ден си почина и след като за Бог един ден е като хиляда години и хиляда години са като един ден, то тогава от грехопадението на Адам до момента, в който Бог ще съди света на престола си, стават седем години. Казва, че Бог му изявил, че има една разлика от три години от началото на летоброенето след Христа и че изгонването на Адам от Едемската градина след грехопадението се е случило през 4003 г. преди Христа., Аврам се е родил през 2003 г. преди Христа, а Исус точно две хиляди години след това, в третата година от нашето летоброене. От Адам до Авраам са минали 2000 г., от Авраам до Исус – 2000 г. и от раждането на Исус до Неговото пришествие също са 2000 г. и така се получават 6000 години, след което идва хилядолетното царство. Накрая Джерок Ли твърди, че седем години преди приключването на тези 6000 години (времето на голямата скръб на земята), Исус ще се върне и затвърждава това като използва още петима църковни служителя да изготвят доктрината.

3. Проблемът с доктрината за Рая:

Джерок Ли има книга за седмично изучаване на Библията със заглавие „Манна за шест дни”. В урок 13 върху нашето бъдещо обиталище и короните, Ли разделя Рая на „първото небе, второто небе, третото небе и Новия Йерусалим”, а короните на пет вида: неповяхващ венец, корона на славата, короната на живота, короната на правдата и златна корона, като наградите се дават според размера на вярата.

1) Първо ниво на вярата: намираш се на небето, няма корона. Там отиват хората, за които Бог е казал, че ще бъдат на небето, когато Исус понесе наказанието на кръста.

2) Второ ниво на вярата: Първото небе, неповяхващ венец. Там отиват хората, които въпреки че имат слаба вяра, се опитват да действат.

3) Трето ниво на вярата: Второто небе, дава се корона на славата, това е мястото, където отиват хората, отдавали слава на Бог като са живели като сол и светлина на земята.

4) Четвърто ниво на вярата: Третото небе, короната на живота, хората, които Бог нарича свои синове, там отиват хората, верни до смърт.

5) Пето ниво на вярата: Новият Йерусалим, короната на правдата, златна корона, хората, които са без петно и бръчка, осветени като Исус, устояли в призванието си, те получават короната на правдата.

На въпроса как ще изглеждат хората в небето, Ли отговаря, че всички ще се променят по образа на Христос, ще бъдат трийсет и три годишни, с лице бяло и блестящо и ще бъдат от бялата раса. Всички мъже ще бъдат високи около 180 см., а жените една педя по-ниски от тях. Мъжете ще бъдат с еднаква дължина на косата, точно до над рамото, докато на жените, в зависимост от получената награда, косата ще е с различна дължина. По-дългата коса ще е показател за по-голямата награда. Това твърдение най-вероятно е плод на размишленията му как ако дядото почине млад, а внукът му стар и отидат в небето, няма да е логично възрастният внук да нарича по-младия си предшественик „дядо”. Той си представя Рая по примера на този свят без да взима предвид, че там хората ще бъдат в тела, които са характерни за небето.

Доктрината на Джерок Ли за Рая е негово частно твърдение, което не е подкрепено от Библията или от учението за небето в исторически план. Исус казва на разбойника на кръста „Още днес ще бъдеш с мен в Рая”, а апостол Павел използва думите Рай и Небе като взаимозаменяеми. В Библията короните и небесните награди не са разделени на нива и рангове. Доктрината на Ли е изготвена, за да подчертае, че той е истинският пастор, който води миряните към Новия Йерусалим.

В книгата си „Ад” Джерок Ли отново разделя наказанията в ада според делата, които човек е извършил на земята и своята възраст. Има различни наказания за неродените деца, за сукалчетата, прохождащите деца, деца, които могат да ходят и говорят, деца от 6 до 12 годишна възраст, младежи и за хора, които умират след пубертета. За възрастните има наказания от четири нива, както и наказание за фараона и наказание за Юда Искариотски. Някои от наказанията, описани в книгата, изобщо не фигурират в Библията.

4. Проблемът с доктрината за греха:

Джерок Ли твърди, че през 1992 г. в продължение на 8 дни е източвал кръвта си и е пиел само вода. Тази вода се е превърнала в кръв, която е чиста от греха. Той смята, че водата е слово и живот и че по Божие слово той има вече нова кръв и че той е човек, в който липсват първородния грях и грехове, извършени след раждането. Затова твърди, че му е дадена власт над смъртта и живота (вечерна служба на 5 юли 1998 г.)

Това е едно напълно ирационално изказване. Би ли могъл да оживее ако му е била източена цялата кръв? Също така това означава, че той смята, че грехът се съдържа в кръвта. Подобно учение изповядват преподобнитя Мун от Обединителната църква и презвитер Пак Тхесон от Църквата на Небесния Отец. Те издигат доктрината, че мръсната кръв трябва да бъде подменена, като с това оправдават безразборния секс с водача на култа. Библията казва, че кръвта е живот, но никъде не пише, че грехът се съдържа в кръвта. Вместо това се посочва, че мястото, където се съдържа грехът, е сърцето.

С това свое твърдение Джерок Ли цели да изтъкне, че той е човек без първороден или друг грях, с което се отдалечава от Библията. От тук идва и твърдението на Ли, че стои от ляво на Бог и се застъпва за своите миряни.

5. Проблемът с доктрината за църквата:

В църквата се обожествява Джерок Ли и се придава изключителен характер на деноминация Манмин. С това водачът не зачита единството и универсалността на църквата, действа така, сякаш той управлява всички вярващи на мястото на Исус Христос, Който е главата, с което превръща събранието не в истинска църква, а в човешка организация начело с Джерок Ли.

6. Проблемът с доктрината за Бога:

Джерок Ли има сериозни еретични възгледи и по отношение на доктрината за Бог. Те се отнасят до ограничаване на Божието вездесъщо присъствие. С изказването си, че Божият престол е слязъл на амвона в църква Манмин, той твърди, че Бог е дошъл при тях. Тогава Той е сложил Джерок Ли на коленете Си и го е прегърнал. Също така Ли казва, че Бог му се явява всеки път, когато го извика, т.е, че Той го посещава само когато Ли го извика и не отива при него, ако не е призован, с което принизява Божията святост и трансцедентност. С това похулва божествеността на Бог, Който е суверен.

7. Проблемът с Христологията:

Ли твърди, че е е получил власт да седне отляво на Божия престол и тъй като той е човек, в който липсват първороден и друг грях, се застъпва пред Бог за всички вярващи. С това той прави себе си равен на Христос и ограничава Божието спасително действие. Казва също, че има власт да умре и да живее, т.е. издига себе си до личността на Спасителя. С това Ли разрушава образа на Исус Христос като Спасител на всички хора.

Публично изявление на корейския християнски алианс

През 1999 г. Християнският алианс в Корея открива горните проблеми и излиза с официално изявление.

1. Еретичност на възгледа за откровенията на Джерок Ли

Можем да твърдим, че Джерок Ли е от течението, което набляга на пророчества за бъдещето и т.нар. лични откровения. Той еретично твърди, че библейските пророчества продължават чрез него.

2. Еретичност на есхатологията и на възгледа за живота след смъртта на Джерок Ли

Джерок Ли смята, че небето е разделено на пет нива на Рая според пет нива на вярата. Такава доктрина не се открива в Писанията и не може да бъде подкрепена от църквата. Това учение е изготвено, за да се придаде изключителност на личността на Джерок Ли и на Централна църква Манмин. Ли лъже и заблуждава хората като твърди, че по негово изискване Бог се явява в определено време в конкретен образ на мъж и пребивава специално в църква Манмин.

3. Еретичност на доктрината за греха на Джерок Ли

Джерок Ли казва, че кръвта на Исус, проляна преди две хиляди години, е кръв, в която няма следа от първородния грях или от грях, направен през живота. Той твърди, че през 1992 г. в продължение на 8 дни си е източвал кръвта, обременена от греховете на родителите, и тя е била заменена от нова кръв без първороден или друг грях. Ли изхожда от учението, че грехът се съдържа в човешката кръв, като с това провокира много проблеми, по-специално, с това се отрича праведността на Христос след раждането Му от девица.

4. Еретичност на доктрината за църквата на Джерок Ли

“На седми март Божият престол слезе в Централна църква Манмин”, “В църква Манмин се появяват лица от Библията в същия образ, в който са били преди две хиляди години.”, “Когато има богослужение в Централна църква Манмин, и ангелите на небето имат богослужение по същия начин.”, “На 3 март 1998 г. Бог остави ключа за Новия Йерусалим в Централна църква Манмин”, “Миряните от църква Манмин се прикрепят здраво към Джерок Ли и отиват право в най-високото ниво на небето, в петото ниво – Новия Йерусалим”.

Горните изказвания представят възгледа, че спасение има само в църква Манмин. С това Джерок Ли отрича единството и универсалността на църквата, с което се превръща в секта.

5. Еретичност на доктрината за спасението от Джерок Ли и проблемът с обожествяването

Джерок Ли обожествява себе си или бива обожествяван до крайна степен от последователите си.

“Ако Джерок Ли ги извика, Авраам и всички пророци и Христови последователи, се явяват. Все едно директорът вика своите служители и те се явяват пред него”, “Джерок Ли изхвърля всичката кръв, получена от родителите си, като получава нова, безгрешна кръв, лишена от първородния и всякакъв друг грях”, “Смъртта бяга от Джерок Ли”, “Духът на Джерок Ли е седнал отляво на Божия престол”, “Джерок Ли има властта да умре и да живее”, “Джерок Ли е без грях и е едно с Бога”, “Джерок Ли е изпълнил всичките 66 книги на писанието, с изключение на ходенето по вода”, “В съдния ден Джерок Ли ще стои до Бог и ще се застъпва лично за миряните”, “На Джерок Ли е даден ключа от Новия Йерусалим”, “Божият образ наподобява физическите особености на Джерок Ли”, “От създаването на света не е имало толкова светлина и свидетелства, колкото праведен е Джерок Ли”, “Преди две хиляди години Исус изпълни закона, а Джерок Ли изпълни всичките 66 книги на Библията”.

Подобни изказвания не биха се появили ако Ли не беше допуснал обожествяване. Изявлението, че всички пророци, Авраам и Христовите ученици му се явяват когато ги извика, прилича на вид призоваване на душите на мъртвите. Това е действие, категорично забранено от Бог в Библията и не могат да се открият паралели за него в Писанието. (Втор. 18:11).

Заключение

Все още се очаква заключение на прокуратурата по делото за сексуален тормоз върху миряни от страна на Джерок Ли. Другите обвинения, които са повдигани през годините за теглене на огромни кредити от името на хора от църквата, за пътуванията му в Америка с цел хазарт, незаконния строеж на църквата, заставянето да се дават дарения в църквата и т.н. също не са потвърдени. Тъй като липсват солидни доказателства, е възможно това да са само твърдения в опит да се злепостави лидера на една от най-многобройните деноминации в Корея от страна на медиите. Разследването от 2018 г. ще покаже дали свидетелските показания на потърпевшите, които твърдят че са сексуално насилвани от Джерок Ли са истински или фалшиви. Остават обаче обвиненията, че деноминацията на Ли е култ, за което съществуват безспорни доказателства, писмени и аудио материали. Различни твърдения на водача открито противоречат на Библията и не са подкрепени от други източници.

Въпреки скандалите около църквата, които започват много скоро след основаването й през 1982-ра, деноминацията има забележителен растеж. Започва само с 13 души и за не повече от 30 години се сдобива с близо 2 млн. последователи, около 11 000 църкви в Корея и по света, поддържа над 100 мисионера годишно, разпратени по различни точки на планетата, поддържа издателска къща и телевизионна мрежа.

Джерок Ли също, въпреки безспорните доказателства, че е водач на секта, е добре приет в много държави, среща се с президенти и високопоставени лица, моли се за икономиката на изостанали страни, неговите проповеди и конференции се излъчват по интернет и по местни телевизии. Дали противоречивата личност на лидера и събитията около него ще разколебая верните му последователи, само времето ще покаже.

Библиография

Джейрок Лий: Ад, Urim Books, 2016.

Джейрок Лий: Бдете и се молете, Urim Books, 2017.

Джейрок Лий: :Моят живот, моята вяра, Urim Books, 2017.

www.manmin.org.

http://www.glaznayamaz.org/jaerokli

http://www.hani.co.kr/arti/society/religiousonebyone.

https://www.hristiane.ru/news/article.

http://ieshua.org/pochemu-xristianskie-cerkvi-korei-otluchili-pastora-cerkvi-manmin-dzherok-li-kak-eretika.htm

https://namu.wiki.

http://www.urimbooks.com.

https://www.youtube.com/watch.

https://www.youtube.com/watch?v=Dyd1Ya-4ug0

Реклама

1 thought on “Противоречия в църква Манмин

  1. Благодаря, Радо, че повдигаш отново въпроса за култовете на християнска основа. Сегашното време прилича малко или много на първите векове с безбройното количество гностически движения и секти с християнски привкус.
    Според данни от информационните сайтове Джерок Ли е вече осъден на 15 години затвор за изнасилване.

    https://www.bbc.com/news/world-asia-46299239

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.