Фалшиво съжаление


61+Rdn5Ca1L._SL300_

от Мартин Лутер

„Но Бог дойде насъне, през нощта, при сириеца Лавана и му каза: Внимавай да не речеш на Якова ни зло, ни добро.“ (Битие 31:24)

Лаван бил предупреден в сън да се отнася грубо с Яков. Но той все продължил да го преследва. Било му казано да не наранява Яков, но той бил толкова ядосан, че въпреки това заплашил да му стори зло. Лаван не желаел да се провали. Той не искал хората да мислят, че плановете му са се провалили и че се връща без да е постигнал това, което възнамерявал. Мислел, че ще бъде опозорен ако не изпълни всички яростни заплахи, които бил изговорил пред някого.

Лаван е добър пример за един лицемер, който се преструва, че се покайва. Невярващите често претендират, че истински съжаляват и казват, че ще променят начина, по който  мислят и действат, но вътре в себе си знаят, че това е лъжа. Когато Давид признал, че е съгрешил (2 Царе 12:113) това било нещо напълно различно от времето когато Саул признал, че е съгрешил (1 Царе 15:24). Те използвали едни и същи думи, вероятно дори един и същ тон на гласа и показвали едни и същи чувства на съжаление, но мотивацията им била съвсем различна.

Когато невярващите казват, че съжаляват за греховете си тяхната тъга всъщност е израз на разочарование, че повече няма да са в състояние да правят каквото си искат. Те не желаят истински да променят поведението си. Когато крадците изразяват съжаление те имат предвид, че не могат повече да крадат. Лаван е представен по този начин. Дълбоко в себе си той не се покайва. Неговата скръб е просто външна изява. Хората, които искрено се покайват не се страхуват от нищо освен от Божия гняв и неодобрение. Те не се притесняват от това, че ще се окажат унижени и опозорени пред другите хора дотогава докато Бог е на тяхна страна.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.