История на църквата 6 – 46


index

от Евсевий Кесарийски

Глава 66

Другите писма на Дионисий

  1. Той написал също едно писмо до братята в Египет За покаянието. В него той излага това, което му се струвало удачно относно падналите и описва класовете престъпления.
  2. Има запазено също и едно лично писмо За покаянието, което той написал до Конон, епископ на Ермополската епархия и друго За увещателния характер, към стадото в Александрия. След тях има и едно написано до Ориген За мъченичеството и до братята в Лаодикия, на които епископ бил Телимидър. По подобен начин той написал едно За покаянието на братята в Армения, епископ на които бил Мерозан.
  3. Освен това той писал до Корнелий в Рим когато получил от него писмо против Новат. В него той твърди, че бил поканен от Елен, епископ в Кападокия и Теоктаст от Палестина да се срещне с тях на синода в Антиохия, където някои хора се надявали да установят схизмата на Новат.
  4. Освен това той пише, че бил информиран, че Фабий е заспал и че Деметриан бил определен за негов наследник в епископата на Антиохия. Той пише също с тези думи за Ерусалимският епископ: „Понеже блаженият Александър след като беше затворен в затвора бързо се помина.”
  5. В добавка към тези е запазено и едно дяконско писмо на Дионисий изпратено до хората в Рим чрез Иполит. Той написал до тях и друго писмо За мира и подобно За покаянието и още едно до изповедниците там, които все още поддържали мнението на Новат. Той изпратил още две до същите след като те се завърнали в църквата. И той общувал с мнозина други чрез писма, които оставил след себе си като полза по различни начини за тези, които сега прилежно изследват писанията му.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.