История на църквата 6 – 44


index

Глава 64

Описнаието на Дионисий на Серапион

  1. Към същият този Фабий, който изглежда в някаква степен клонял към същата тази схизма, Дионисий от Александрия също написал писмо. В него той пише много други неща свързани с покаянието и описва борбите на тези, които наскоро претърпели мъченичество в Александрия. След другите неща той споменава един удивителен факт, който заслужава място в настоящата книга. Той е както следва:
  2. „Ще ти дам един пример, който се случи сред нас. Имаше някой си Серапион, възрастен вярващ, който дълго време беше живял безукорно, но падна в изпитанията. Той често молеше, но никой не му даваше внимание понеже беше принесъл жертва. Но той се разболя и за три дена остана безгласен и в несвяст.
  3. Възстановявайки се до известна степен на четвъртия ден той изпрати да повикат сина на дъщеря му и каза: Колко дълго ме задържаш, дете мое? Умолявам те, побързай и бързо ме освободи. Повикай един от презвитерите при мен. И когато казал това той отново изгубил гласа си. Момчето изтичало при презвитера. Но било нощ, той бил болен и заради това не успял да отиде.
  4. Но понеже бях заповядал хората близо до смъртта, ако поискат това, и особено ако са молели по-рано, да получават опрощение, за да могат да си отидат с добра надежда, той дал на момчето малка порция от евхаристията, казвайки му да я натопи и да остави една малка капка да падне в гърлото на стареца.
  5. Момчето се върнало с нея и докато се приближавало, преди да влезе, Серапион отново се надигнал и казал: „Ти дойде, дете мое, и презвитерът не дойде. Но направи бързо каквото ти е наредил и ме остави да си отида.” Тогава момчето я натопило и оставило да капне в устата му. И след като я преглътнал той веднага предал дух.
  6. Не е ли очевидно, че той бил опазен и животът му продължен докато не получил опрощение и след като греховете му били изличени можели да му бъдат признати множеството добри дела, които е извършил?”

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.