История на църквата 6-42


index

от Евсевий Кесарийски

Глава 42

Други, за които разказва Дионисий

  1. „Мнозина други в градове и села били разкъсани от езичниците, от които аз ще спомена един като пример. Исхирион работел като слуга на един от управниците. Работодателят му заповядал да принесе жертва и отказът му го обидил и понеже той останал твърд, се отнесъл зле с него. И тъй като продължавал да отказва той взел един дълъг прът пробол вътрешностите му и го убил.
  2. Защо трябва да говоря за множествата, които се скитали в пустините и планините и загинали от глад и жажда, от студ и болести, от разбойници и диви зверове? Тези, които оцелели са свидетели за своето избиране и победа.
  3. Но аз ще спомена една случка като пример. Каремон, който бил много възрастен, бил епископ на града наречен Нил. Той побягнал заедно със съпругата си в Арабската планина и не се върнал. И макар че братята търсели усърдно те не успели да намерят нито тях нито телата им.
  4. Мнозина, които побягнали в същата тази Арабска планина били отведени в робство от варварите сарацини Някои от тях били откупени с трудности и на висока цена, а други все още не са. Разказах тези неща, братя мои, не без причина, а за да можете да разберете колко много и колко големи неволи дойдоха върху нас. Най-добре ще разберат тези, които са понесли най-много от тях.”
  5. Малко по-нататък той добавя: „Тези божествени мъченици сред нас, които сега седят заедно с Христос и са наследници на царството Му, участници в Неговия съд и съдещи заедно с Него, приели някои от братята, които били отпаднали и станали виновни понеже принесли жертва. Когато сметнали, че тяхното обръщение и покаяние били достатъчни, за да бъде приемливо за Този, Който никога не желае смъртта на грешника, а неговото покаяние, след като показали това те ги приели обратно и ги събрали заедно, срещнали се с тях и ги приели в общение чрез молитви и общо ядене.
  6. Какво да кажем, братя, за подобни хора? Какво да направим? Дали трябва да мислим и да постъпим по същия начин като тях, да спазим тените решения и любов и да покажем милот към тези, над които те се смилили? Или да кажем, че решението им е неправедно и да се поставим като съдии над мнението им, да съжаляваме за милостта им и да преобърнем решенията?” Тези думи Дионисий твърде удачно добавил когато споменавал хората, които се показали слаби във времето на гонението.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.