Какво се страхуват да не изгубят евангелистите?


83348

от Майкъл Хортън

Твърди се, че в Понеделник, на срещата с евангелски водачи в Белия дом, президентът Тръмп предупредил за враждебност срещу консервативните християни ако GOP бъде изгубен през Ноември. Евангелските християни, казал той, били „само на едни избори от това да изгубят всичко.”

Като евангелски християни ние ще постъпим правилно ако коригираме президента по този въпрос. Ако едни избори могат да направят така, че ние да изгубим всичко какво преди всичко е това, което имаме? 

Ние несъмнено трябва да сме благодарни за всеки обществен служител, който утвърждава Първата поправка. И ние трябва да подкрепяме тези вярващи, които употребяват своето образование и опит както адвокати, за да защитават религиозната свобода (дотогава докато те не се опитват да поставят християнството законово над останалите религии).

Църквата обаче не проповядва благовестието, за да угоди на някоя администрация и не отказва да проповядва благовестието, заради недоволството на някоя друга администрация. Ние проповядваме, за да угодим на Христос. И ние не измисляме Неговите заповеди, а ги предаваме. Ние не губим всичко, когато хранят лъвовете с нас – губим всичко, когато проповядваме друго благовестие. „Каква полза за човека ако спечели целия свят, а изгуби душата си?” (Матей 16:26).

И все пак люшкайки се от триумфализъм към пълно отчаяние много пастири предават на по-широката, наблюдаваща ги публика една вяра в политическата сила, която стои в рязка опозиция на всичко, в което казваме, че вярваме. За мнозина от нашите съседи придворните свещеници приличат повече на шутове.

Тук на карта е поставено нещо значимо: дали християните поставят своята вяра повече в Цезаря и в неговото царство отколкото в Христос и в Неговата власт. Относно това ние наистина можем да изгубим всичко – този Ноември и на всички следващи избори. Когато търсим специални политически привилегии за църквата ние казваме на хората, че Божието царство е просто още една демография на американския електорат.

Нека да признаем това. Либерални и консервативни, католици и протестанти, са търсили политическа власт и с готовност са се оставяли да бъдат използвани от нея. Това се случва винаги когато църквата обърка Божието царство с царството на настоящия век. Исус не дойде, за да постави началото на теокрация в Израел, още по-малко пък да бъде баща на някоя друга нация. Дори по време на Неговото служение двама ученика – Яков и Йоан – искаха да извикат осъждение върху едно село, което отхвърли тяхното послание, но „Исус се обърна към тях и ги смъмри” (Лука 9:54-55). Той не е талисман за някакъв блог за гласуване, а Спасител на света. Той дойде, за да прощава гласове и да даде вечен живот, да умре и да възкръсне отново, така че чрез вяра в Него ние също да участваме в Неговото ново творение.

На Неговият процес Исус каза на Пилат Понтийски, че Той наистина е цар – но наследник на един трон по-велик от този, който римския проконсул можеше да си представи. „Моето царство не е от този свят; ако беше царството Ми от този свят, служителите Ми щяха да се борят да не бъда предаден на юдеите. А сега царството Ми не е оттук” (Йоан 18:36). В него, да. Дори за него. Но не от света. Така не Пилат определи съдбата на Исус. „Никой не отнема живота ми, но аз сам давам живота си. Имам власт да го дам и власт да го взема отново” (Йоан 10:18).

Исус предсказа разрушаването на храма в Ерусалим и дългият послеващ период, който щеше да се характеризира с преследване и разпространение на Неговото царство. Как? Въоръжени с нищо освен с Неговото благовестие, кръщение, Трапеза, движени от свободата на благодатта и любовта към всички хора, ниски и високи, които се нуждаели да чуят Неговото спасително послание. Ако някой желае да говори за насилие срещу християните със сигурност преследването през ранните векове се класира. И въпреки това всяка новозаветна заповед в тази връзка ни призовава да обичаме и да  се моли за враговете си с увереност, че Христос все още изгражда Своята църква. Защо тогава призивът да се страхуваме работи толкова последователно с мнозина от тези, които твърдят, че стоят заедно с учениците на Исус, за които Той каза: „Не бой се малко стадо, понеже Отец ти благоволи да ти даде царството” (Лука 12:32)?

Това не означава, че ние не трябва да сме загрижени за състоянието на нашата страна. Никъде в Новия Завет християните не са призовани да избягват отговорностите на временното си гражданство, макар че истинското ни гражданство е на небесата (Фил. 3:20). Мнозина от нас обаче звучат сякаш на карта е заложено не само нашата конституционна свобода, но също и социалното ни уважение, приемане и дори власт. Но цената на тези неща е объркването на благовестието с християнският национализъм.

Единствената християнска нация в света днес е тази събрана от „всяко племе, език, люде и народ” (Откровение 5:9), за да се представи пред своя цар. Във великото си поръчение Исус даде власт на църквата да прави ученици, не граждани, да проповядва благовестието, не политически мнения, да кръщава хората в името на Отца и Сина и Светия Дух, не в името на Америка или на някоя политическа партия и да учи всички, че единствен Той спасява, не нашите собствени лични и политически приоритети. И Той обеща, че Неговото присъствие с нас е нещо, което света никога не може да ни отнеме.

Всеки, който вярва, да не кажа проповядва, че евангелските християни са „на едни избори от това да изгубят всичко” през Ноември е забравил как да пее предупреждението на псалмиста: „Не уповавайте на князе, на човеци, които не могат да спасят” (Пс. 146:3).

Майкъл Хортън е Д. Грешъм Мейчън професор по Систематично богословие и Апологетика в Уестминстърската семинария.

По материали от Christianity Today.     

Виж също балансираното представяне на срещата от  Анди Роуел Evangelicals meeting with Trump at the White House August 27, 2018

 

 

 

 

 

 

 

1 thought on “Какво се страхуват да не изгубят евангелистите?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.