История на църквата 6-40


index

от Евсевий Кесарийски

Какво се случило с Дионисий

Глава 40

  1. Ще цитирам част от писмото на Дионисий до Герман, в което се разказва какво се случило на първия. Говорейки за себе си той пише следното: „Говоря пред Бога и Той знае, че не лъжа.Не тичам воден от собствените си импулси нито без посока.
  2. Но дори преди това в същия час, в който се случваше гонението на Деций, Сабин изпрати един фрументарий да ме търси и аз останах в дома си в продължение на четири дена докато той пристигна.
  3. Той продължи да търси всички места – пътища, реки и поета – където смяташе, че може да съм се скрил или да минавам. Но той беше поразен от слепота и не намери къщата понеже не мислеше, че бивайки гонен аз ще си остана у дома. И след четири дена Господ ми заповяда да тръгна и направи път за мен по чуден начин, така че аз и придружителите ми, и мнозина от братята си отидохме заедно. А че това се случи по Божието провидение е явно от последвалото, с което вероятно ние сме били полезни на някого.”
  4. По-нататък той разказва какво се случило с него след бягството.

„Около залез след като бях заловен заедно с хората с мен аз бях заведен от войниците при Тапозирис, но по Божието провидение Тимотей не присъстваше и не беше заловен. Идвайки по-късно той намери къщата изоставена и пазена от войници а нас хванати.

  1. След малко той казва:

„И как забележително уреждаше нещата той? Понеже истината трябва да бъде казана. Един от хората от покрайнините срещнал Тимотей бягащ и обезпокоен и го запитал защо бърза толкова. Той му казал истината.

  1. Когато човекът чул това (той отивал на сватба понеже било обичайно да се прекарва цялата нощ на такива събирания) той влязъл и разказал всичко на седящите на масата. И те, сякаш по предварителен сигнал, станали едновременно, спуснали се и връхлетяха върху нас с вик. Веднага войниците, които ни пазеха, побягнаха и те дойдоха при нас докато лежахме.
  2. Но аз, Бог знае, отначало помислих, че върху нас идват крадци, за да ни ограбят и оберат. Така че аз останах на леглото, на което лежах облечен единствено с ленена дреха и им предложих останалите си дрехи, които лежаха до мен. Но те ме накараха да стана и да си отида бързо.
  3. Тогава аз разбрах защо са дошли и извиках, умолявайки ги да си отидат и да ни оставят. И аз ги молих ако искат да ми помогнат по някакъв начин да предварят тези, които ме водеха и сами да ми отсекат главата. И когато извиках по този начин, както знаят моите другари и партньори, те ме вдигнаха със сила. Но аз се хвърлих обратно на земята, а те ме хванаха за ръцете и краката и ме извлякоха.
  4. Следват свидетелите на тези неща: Гай, Фауст, Петър и Павел. Но тези, които ме бяха хванали бързо ме изведоха от селото и поставяйки ме на едно магаре без седло ме отведоха.”

Дионисий разказва тези неща за себе си.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.