История на църквата 6-39


index

от Евсевий Кесарийски

Глава 39

Преследването при Деций и страданията на Ориген

  1. След като управлявал в продължение на 7 години Филип бил наследен от Деций. Поради омразата си към Филип той започнал да преследва църквите, при което Фабиан пострадал мъченически в Рим и Корнилий го наследил в епископството.
  2. В Палестина Александър, епископ на Ерусалимсската църква, бил доведен заради Христос пред съдийския престол на управителя на Кесария и след като благородно се оправдал чрез една втора изповед бил хвърлен в затвора, коронясан с побелилите коси на почтена възраст.
  3. След неговата почтена и забележителна изповед пред трибунала на управителя той заспал в затвора и Мазебен станал наследник на ерусалимското епископство.
  4. Бабил в Антиохия, след като подобно на Александър починал в затвора след своята изповед, бил наследен от Фабий в епископството на църквата.
  5. Но колко много и колко велики неща се случили с Ориген по време на преследването и какъв бил техният краен резултат – когато злият демон изпратил всичките си сили и се борел срещу този човек с най-големите си умения и сила, нападайки го повече от другите, срещу които се борел по това време – и какви и колко много неща претърпял той заради христовото Слово, въжета и телесни изтезания с желязна яка и в тъмницата и колко много дни с крака разпънати на кладата той търпеливо понасял заплахата на огъня, и всички други неща, които му нанесли неприятелите му, и как мъките му свършили докато съдията се орел с цялата си сила да опази живота му и какви думи изговорил той след тези неща, пълни с утеха към нуждаещите се от помощ, множеството му писма показват с истина и точност.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.