История на църквата 6-36


index

от Евсевий Кесарийски

Глава 36

Другите дела на Ориген

  1. По това време докато вярата се разпространявала и нашето учение се прогласявало дързостно пред всички Ориген, бивайки, както казват, на повече от 60 години и след като постигнал голямо умение поради непрестанните си занимания твърде разумно позволил неговите публични лекции да бъдат записвани от писари, нещо, което той не позволявал никога по-рано.
  2. Също по това време той написал една творба в 8 книги в отговор на тази наречена Истинската реч, която беше написана от нас против епикурееца Целз и 25 книги върху евангелието според Матей освен тези върху 12 пророка, от които сме открили една 25.
  3. Има запазено и едно негово писмо до император Филип и друго до Севера неговата съпруга както и няколко други до различни хора. В друга книга ние сме ги подредили до 100 на брой, така че те да не бъдат повече разпръснати, толкова колкото сме били в състояние да съберем, които са били запазени тук и там от различни хора.
  4. Той писал също така и до Фабиан, епископа на Рим, и до мнозина други управници на църканите за своето правоверие. Пример за това имаме в осмата книга на неговата Аполигия, която ние сме написали в неговата защита.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.