Какво се случва в Уилоу Крийк


81395

Image processed by CodeCarvings Piczard ### FREE Community Edition ### on 2018-03-23 01:17:09Z | http://piczard.com | http://codecarvings.com

от Радостин Марчев

В края на миналата година основателят и главен пастир на мегацърквата Уилоу Крийк, Бил Хайбълс обяви предстоящото си пенсиониране в края на 2008 г. За негови наследници бяха обявени Хедър Ларсън (ръйководещ пастир) и  Стив Картър, които, заедно с борда на старейшините поемат ръководството на църквата.

Няколко месеца по-късно обаче в пресата избухна скандал свързан с обвинения срещу Хайбълс в неморални отношения (виж ТУК, ТУК и ТУК). Жените повдигнали подобни обвинения до този момент са около 10 – вкл. Нанси Бийч, бивш поучаващ пастир в Уилоу Крийк.

Всъщност тези обвинения не са нови. Въпросите са поставени още през 2014. Тогава Хайбълс отрича всичко, а църквата прави разследване, което снема от него всички обвинения и обявява свидетелствата на жените за лъжа. В знак на протест срещу решението трима водачи от Уилоу Крийк подват оставки – Нанси Ортбърг, съпруга на пастирът на мегацърквата Джон Ортбърг, Кара Пауъл, професор по богословие в семинарията Фулър и Йон Уолъс, президент на  Azusa Pacific University. Тяхното убеждение е, че разследването не е било достатъчно прозрачно и че свидетелствата на жените заслужават доверие. Към тях се присъединяват други хора от вътрешния кръг на Уилоу като напр. Лин и Джим Меландо – последният изиграва значима роля в изграждането на Willow Creek’s Global Leadership Summit и за дълго време ръководи Willow Creek Association (WCA).

След като дълго време водят безплодни разговори с ръководството на Уилоу Крийк те в края на краищата поставят проблема публично. Това предизвиква широко медийно покритие, а броят на жените свидетели срещу Хайбълс нараства. Самият Хайбълс продължава да отрича обвиненията, макар да признава, че в някои случаи е действал непредпазливо и се е поставял в ситуации, които могат да му нанесат вреда. Подробности не са дадени. Въпреки това Хайбълс заяви, че напуска длъжността си главен пастир незабавно, за да не позволи скандалът да нанесе петно на църквата.

Всичко това се случва само месеци преди Лидерския семинар провеждан ежегодно от църквата Уилоу Крийк. Последният може да бъде гледан по целия свят. В следствие на скандалът обаче все повече църкви и организации отказват да излъчват събитието – някои от тях с публични изявления. Петима от предвидените говорители, вкл. Дейзъл Уошингтън, заявяват, че няма да говорят не него. Броят на точките, от които ще се излъчва семинарът спада от 700 на 485.

След това идва развръзката. На 27.06.2018 известният богослов Скот МакНайт (известно време сам посещавал Уилоу Крийк) публикува статия, в която заявява, че вярва на жените обвиняващи Хайбълс. Само няколко дена по-късно заместниците на Хайбълс и бордът на старейшините излязоха с нови становища, че няма причина да не се вярва на разказите на жертвите и че църквата е сгрешила наричайки ги лъжци и отказвайки да чуе техните свидетелства (виж ТУК и ТУК). На 5 Август Ню Йор Таймс публикува обширко свидетелство на Пат Берановски, в което тя разказва за своите отношения с Хйбълс. Същия ден поучаващия пастир на Уилоу Крийк, Стив Картър, подаде оставка (по неговите думи тя е била подадена доста по-рано заради различия с борда, но обявяването й е било отложено). Три дена по-късно оставка подава и Хедър Ларсън, главния пастир, заедно с целия борд на старейшини. Длъжността водещ пастир временно ще изпълнява Стив Гилън, който до този момент е бил пастир на Willow Creek North Shore.

Бордът признава своята вина, че не е повярвал на жените, свидетелствали срещу Хайбъл и публично се извинява на всяка една от тях – вкл. за това че са позволили те да бъдат обвинени в лъжа. Той признава, че към настоящия момент няма съмнение, че Бил Хайбълс е виновен, макар че подробностите все още не са ясни. Накрая, бордът заявява, че ще бъде проведено ново разследване от външна за Уилоу Крийк организация.

Уилоу Крийк е била вдъхновение и дори символ за цяло поколение християни. Поради тази причина огромният скандал, с който завършва служението на Бил Хайбълс е петно не само за нея. Дали църквата ще успее да продължи нататък предстои да видим.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.