Границите на правителството


61+Rdn5Ca1L._SL300_

от Мартин Лутер

„Почитайте всички; обичайте братството; от Бога се бойте, царя почитайте.“ (1 Петър 2:17)

Светското управление не се простира по-далеч от външните и физическите неща. Бог може да толерира светското управление понеже то не се занимава с греха, добрите дела или духовните въпроси. То се занимава с други неща като пазенето на градове, изграждане на мостове, събиране на данъци и такси, осигуряване на защита, опазване на земята и хората и наказване на престъпниците. Така християните трябва да се покоряват на държавните служители дотогава докато тези служители не им заповядват да направят нещо срещу съвестта им. Християните се покоряват без да бъдат принуждавани понеже те са свободни във всичко.

Ако един император или принц ме попита за моята вяра аз със сигурност ще им кажа не поради държавната власт, а понеже трябва да изповядвам публично вярата си. Ако обаче той ми заповяда да вярвам това или онова аз бих отговорил: “Господине, погрижете се за светските неща. Вие нямате власт да нахлувате в Божието царство. Аз няма да ви се покорявам. Вие не допускате никой да навлиза във вашата територия. Ако някой престъпи границите ви без вашето позволението, вие ще го застреляте. Мислите ли, че Бог ще толерира желанието ви да го свалите от Неговия трон и да поставите себе си на него?

Петър нарича светските управления просто човешки институции. Те нямат властта да се намества в начина, по който Бог управлява света. Те нямат власт да дават заповеди свързани с вярата.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.